ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως τις 7 Οκτωβρίου για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2019, 18:41
Παράταση έως τις 7 Οκτωβρίου για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες
Facebook Twitter Whatsapp

Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες

Παράταση για την υποβολή των αιτήσεων στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία, ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με οφειλές ασφαλιστικά ταμεία και φορολογική διοίκηση θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση έως και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019.

«Δίνουμε παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες για την συμμετοχή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ. Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους». 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως μέχρι τις 27.09.2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ. «Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο».

Τα οφέλη της ρύθμισης

Εν τω μεταξύ, οι οφειλέτες που σπεύδουν να ενταχθούν άμεσα, έχουν και δύο κίνητρα – προνόμια:

α) η ρύθμιση προσφέρει επιτόκιο 3% για τα επόμενα 10 χρόνια, αντί 5% που ισχύει πάγια. Οι πληροφορίες λένε όμως πως σύντομα αλλάζει και η πάγια ρύθμιση -και ενδεχομένως και το επιτόκιο 5%!

Αυτό σημαίνει πως από 1.1.2020 όσοι ζητούν ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο (Εφορία, Ταμεία, Δήμοι κλπ) θα πληρώνουν τόκο 6% ή 8%-9%, δηλαδή τα διπλά ή τριπλάσια σε τόκους από όσους θα έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Έτσι, σε βάθος ετών, η διαφορά στους τόκους μπορεί να είναι τεράστια (πχ τόκοι 16% αντί 6% σε μια διετία)!

β) η ρύθμιση κρύβει μια «μίνι» περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων: μπορεί έτσι κάποιος να «αυτοκαταγγελθεί» το 2019, υποβάλλοντας συμπληρωματική δήλωση για περασμένα έτη, πληρώνοντας όσα θα πλήρωνε τότε που «ξέχασε» να τα δηλώσει (πχ για το 2014), συν ένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, αλλά σε έως 120 δόσεις (αντί για 3 ή 5 δόσεις που θα είχε αν δήλωνε κανονικά πχ στον φόρο εισοδήματος ή στον ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα) και «κουρεύοντας» 10%-100% τις προσαυξήσεις ή τους τόκους για την εκπρόθεσμη καταβολή.

Σε αντίθεση με μία κανονική περαίωση ή τις 100 δόσεις του 2015, δεν κουρεύονται καθόλου τα πρόστιμα, αλλά και 120 δόσεις αποπληρωμής με 3% επιτόκιο δεν έχουν προηγούμενο.