ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά νέα έξοδος στις αγορές προς άγραν φθηνότερου δανεισμού

Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2019, 16:54
Στα σκαριά νέα έξοδος στις αγορές προς άγραν φθηνότερου δανεισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου

 

Νέα έξοδο στις αγορές, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να επανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029. 

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου. 

Τα νέα ομόλογα θα έχουν ίδιους όρους αλλά διαφορετική τιμολόγηση (χαμηλότερο επιτόκιο/κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο) καθώς η εικόνα για τους ελληνικούς τίτλους στις διεθνείς αγορές έχει βελτιωθεί σημαντικά από το Μάρτιο.

Συγκεκριμένα η απόδοση του δεκαετούς δανεισμού το Μάρτιο ήταν 3,9%, μια διαφορά 373 μονάδων βάσης από το αντίστοιχο Γερμανικό. Σήμερα το κόστος δανεισμού για δεκαετία διαμορφώνεται στο 1,4% – με τo σπρέντ (επιπλέον επιβάρυνση για το Ελληνικό δημόσιο σε σχέση με το Γερμανικό) να έχει υποχωρήσει στις 199 μονάδες βάσης.

Δεδομένου ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προσφέρει ως κίνητρο προσέλκυσης των επενδυτών ένα premium σε σχέση με την τιμή απόδοσης που διαμορφώνεται στις αγορές, εκτιμάται ότι η τελική απόδοση για τα νέα ομόλογα θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,45%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.