ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα – Προσδοκίες για αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2019, 17:02
Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα – Προσδοκίες για αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ιστορικά χαμηλά και το spread του 10ετούς ομολόγου

Ακόμη ένα νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφουν σήμερα, Τρίτη, οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, το μεσημέρι, η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν στο 1,268%. Το 5ετές επίσης καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 0,51%. Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου επίσης βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό πριν το 2004 στις 165 μονάδες βάσης.

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν και οι υπόλοιπες διάρκειες, με το 15ετές να διαμορφώνεται στο 1,74%, το 20ετές στο 2,049% και το 25ετές στο 2,23%.

Μάλιστα, οι επενδυτές προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης έχει διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή του για τη χώρα από τον περασμένο Ιούλιο, πριν την έξοδο από τα μνημόνια. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι βαθμολογία που έχει η Ελλάδα είναι από τις Fitch και DBRS και απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ Moody’s και S&P τη «βαθμολογούν» τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, σημείωσε ότι το περιβάλλον γύρω από την Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκό μετά και τις εκλογές, και έτσι η S&P αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση στο «ΒΒ-» (μία βαθμίδα), καθώς ήδη «βαθμολογεί» τη χώρα με θετικές προοπτικές.