ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Γ. Νίκα

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2019, 18:09
Bloomberg: Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Γ. Νίκα
Facebook Twitter Whatsapp

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένας ακόμη Έλληνας επιχειρηματίας ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του φαρμακοβιομηχάνου της Lavipharm Θανάση Λαβίδα.

Διαταγή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Νίκα, γιου του ιδρυτή της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας, φέρεται να έδωσε σύμφωνα με το Bloomberg η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά έξι ατόμων για τη συμμετοχή σε παγκόσμιο δίκτυο εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider-trading) που δημιούργησε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην υπόθεση όπως μετέδωσε σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Bloomberg φέρεται να εμπλέκεται ένας ακόμη Έλληνας επιχειρηματίας ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του φαρμακοβιομηχάνου της Lavipharm Θανάση Λαβίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μεταξύ αυτών που κατηγορούνται είναι οι Benjamin Taylor, 35 ετών και Darina Windsor, 32 ετών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι μεταβίβασαν εμπιστευτικές πληροφορίες που εξασφάλισαν από τις θέσεις τους ως επενδυτικοί τραπεζίτες στις επενδυτικές εταιρείες Moelis και Centerview Partners, αντίστοιχα. Βάσει στοιχείων που επικαλείται το πρακτορείο, ο Taylor βρίσκεται στη Γαλλία και η Windsor στην Ταϊλάνδη.

Ο Γιώργος Νίκας, 54 ετών, ιδιοκτήτης της αλυσίδας "GRK Fresh" κατηγορείται για συναλλαγές σε πολλές από τις ίδιες εταιρείες των οποίων εμπιστευτικές πληροφορίες κατηγορούνται ότι πούλησαν οι Taylor και Windsor, αναφέρει το Bloomberg ενώ επισημαίνει ότι ο Γ. Νίκας δεν είναι υπό κράτηση και οι αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) φέρεται να εξασφάλισε χθες διαταγή δικαστηρίου για το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων, όπως αναφέρει επίσης και το πρακτορείο Reuters.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, αναφέρει το Bloomberg, συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και κρατείται χωρίς εγγύηση.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Joseph El-Khouri, 52 ετών, trader, με τόπο διαμονής το Λονδίνο και το Μονακό, αναφέρει το Bloomberg. Ο El-Khouri συνελήφθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του.

Ένα στέλεχος της Goldman Sachs Group, ο Bryan Cohen, έχει επίσης κατηγορηθεί ότι μεταβίβασε εμπιστευτικές πληροφορίες και συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, για διάστημα άνω των πέντε ετών, από τα τέλη του 2012 μέχρι τις αρχές του 2018, οι Taylor και Windsor φέρεται να διέθεταν πληροφορίες που συνέλεξαν σε 22 εταιρείες σε δύο ενδιάμεσους που δεν έχουν προσδιοριστεί.

Οι ενδιάμεσοι περνούσαν αυτές τις πληροφορίες σε traders, μεταξύ των οποίων ο El-Khouri, που τις χρησιμοποιούσαν για κερδοφόρες συναλλαγές. Οι Taylor και Windsor εξασφάλισαν πάνω από 1 εκατ. δολ. από το σχέδιο, σε μετρητά, πολυτελή ρολόγια και ακριβά ρούχα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο El-Khouri κατηγορείται ότι συμμετείχε στο σχέδιο από το Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Κατηγορείται ότι παρείχε μετρητά και δώρα σε έναν από τους ενδιάμεσους σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες. Οι αρχές αναφέρουν ότι έκανε συναλλαγές σε τουλάχιστον έξι εταιρείες με βάση τις πληροφορίες αυτές, κάτι που του επέτρεψε να κερδίσει πάνω από 2 εκατ. δολ.

Σε ξεχωριστό δημοσίευμα το Reuters σημειώνει ότι οι αρχές αναφέρουν πως ο Cohen μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες με τον Γ. Νίκα, ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις αρχές, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι το 2017, ο Νίκας και άλλος ένας trader απέκτησαν πληροφορίες από τους Taylor, Windsor και Cohen. Ο Νίκας απέκτησε πληροφορίες και από τον Τ. Λαβίδα, προσθέτει το Reuters.