ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ηλεκτρονικού χτισίματος αφορολόγητου τα ενοικιαστήρια ακινήτων – Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2019, 20:35
Εκτός ηλεκτρονικού χτισίματος αφορολόγητου τα ενοικιαστήρια ακινήτων – Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες
Facebook Twitter Whatsapp

Από το νέο έτος, για να έχει κάποιος στο ακέραιο το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει ηλεκτρονικά συναλλαγές ίσες τουλάχιστον με το 30% του εισοδήματός του

Δυσκολεύει από το 2020 το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου καθώς οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς, στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν περιλαμβάνονται οι αποδείξεις από πληρωμές ενοικίων.

Από το νέο έτος, για να έχει κάποιος στο ακέραιο το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει ηλεκτρονικά συναλλαγές ίσες τουλάχιστον με το 30% του εισοδήματός του.

Σήμερα, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή ως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα 10.000-30.000 ευρώ το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών φτάνει στο 15% και στα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει συντελεστής 30% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Για παράδειγμα:

• Για εισόδημα 10.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων θα έχει πέναλτι (περίπου 22%) επί της διαφοράς. Στην περίπτωση δηλαδή που ο ανωτέρω φορολογούμενος συγκεντρώσει το 2020 αποδείξεις με τη χρήση καρτών ή e-banking ύψους 1.500 ευρώ θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς. Δηλαδή θα καταβάλει φόρο (1.500 Χ 20%) 330 ευρώ.

• Για εισόδημα 20.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 2.500 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 6.000 ευρώ.

• Για εισόδημα 30.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 4.000 ευρώ ηλεκτρονικών δαπανών, ενώ την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν 9.000 ευρώ.

• Για εισόδημα 40.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 6.000 ευρώ ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 12.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμαναν πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι πληρωμές για ενοίκιο δεν θα προσμετρώνται ώστε να πιαστεί ο στόχος του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το εισόδημα από ενοίκια θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα. Δηλαδή, το ενοίκιο θα προστίθεται στο σύνολο των εισοδημάτων που έχει κάποιος, επί του οποίου θα υπολογίζεται το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές φορολογίας των ενοικίων είναι διαφορετικοί από τους συντελεστές φορολογίας στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή ελεύθερο επάγγελμα.

Τα εισοδήματα από ενοίκια είναι σε ξεχωριστή, χαμηλή κλίμακα.

Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ

Έντονη είναι η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ που ζητά με επιστολή της να μην συμπεριληφθεί η ρύθμιση για πέναλτι 22% σε όποιους  στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Το κείμενο της επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:

Προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα

ΚΟΙΝ. Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Γενική Γραμματέα Φορολογίας κα Αθηνά Καλύβα

Ενταύθα

Αθήνα, 4η Νοεμβρίου 2019

ΘΕΜΑ: "Καταλήστευση" των εκμισθωτών ακινήτων το 30% των "υποχρεωτικών

δαπανών"!

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Αναφερόμενοι σε τελευταίες δηλώσεις σας σχετικά με τα θέματα που μας αφορούν, διαπιστώνουμε ότι αντί να ανακοινώσετε το ποσοστό 30% ως μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους, όπως ρητά είχε υποσχεθεί ο κ. Πρωθυπουργός, το ανακοινώσατε ως ελάχιστο ποσοστό υποχρεωτικών δαπανών με "πλαστικό χρήμα", βάσει του εισοδήματος από μισθώματα!

Μιά τέτοια πρωτοφανής ρύθμιση, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε καμιά προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης,  είναι απαράδεκτη αλλά και ανεφάρμοστη, για τους εξής λόγους:

Πρώτον η ανωτέρω υποχρέωση για μισθωτούς και συνταξιούχους, προυπήρχε, συνδυαζόμενη είτε με αφορολόγητο όριο, είτε με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, πράγμα το οποίο έχει καταργηθεί για τα μισθώματα. Συνεπώς μια τέτοια ρύθμιση θα έπρεπε να συνδυαστεί με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου και στα εισοδήματα από μισθώματα, τουλάχιστον για όσους αυτά είναι το μοναδικό τους εισόδημα, αλλά και με ουσιαστική μειωτική παρέμβαση στην ισχύουσα ληστρική κλίμακα φορολογίας των μισθωμάτων, πράγμα που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις σας.

Δεύτερον η αθροιστική φορολόγηση των μισθωμάτων της "μεσαίας τάξης" με συντελεστή 35-45 %, με εισφορά αλληλεγγύης έως και 10%, με ετήσιο ΕΝΦΙΑ και με το συμπληρωματικό του φόρο ο οποίος επιβάλλεται κυρίως σε απρόσοδα ακίνητα, χωρίς κανένα όριο προς τα επάνω, αλλά και σειρά από άλλους πολυποίκιλους φόρους και κάθε είδους τέλη, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ., έχει συνολικά δημευτικό χαρακτήρα, "τα παίρνει όλα" κυριολεκτικά, με αποτέλεσμα να μην  απομένει διαθέσιμο εισόδημα της τάξης του 30% που αξιώνετε  να δαπανηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος!

Συνεπώς, επειδή είναι πρακτικά αδύνατον για τους περισσότερους εκμισθωτές να προβούν σε τέτοιου ύψους δαπάνες ελλείψει διαθεσίμου εισοδήματος, η ρύθμιση αυτή θα καταλήξει σε πραγματική καταλήστευσή τους με την πρόσθετη

"φορολογία" του 22%. Γι΄αυτό και σας καλούμε να μην συμπεριλάβετε μια τέτοια

απαράδεκτη ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με όλως ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ                 

Στράτος Ι. Παραδιάς

Δικηγόρος Α.Π. - Πρόεδρος της UIPI