current views are: 5

7 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:26

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα το 2020 – Μέσα στο στόχο του πλεονάσματος-Καμπανάκι από Μοσκοβισί

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πετυχαίνει «για πάντα» πλεονάσματα 3,5%

Δημοσίευση 11:26’
Τέλος επιτηδεύματος

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πετυχαίνει «για πάντα» πλεονάσματα 3,5%

Στο 2,3% τοποθετεί η Κομισιόν τον… πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020.

Αυτό προκύπτει από τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την καλοκαιρινή πρόβλεψη της Κομισιόν (2,2%), αλλά αισθητά χαμηλότερη από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% στην οποία βασίζεται το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Πάντως, κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την έγκριση του προσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεδομένη τόσο για το 2019 όσο και για το επόμενο έτος. Στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμά μάλιστα ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,8%, εφόσον οι δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της ΔΕΗ καλυφθούν από το απόθεμα και δεν υπάρξει πρόσθετο κοινωνικό πακέτο. Η Επιτροπή κρατά επίσης μια επιφύλαξη για την επίπτωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Για τη φετινή χρονιά η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8%, έναντι εκτίμησης για 2,1% το καλοκαίρι, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 2%.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,1% φέτος και στο 1,2% την επόμενη διετία.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πετυχαίνει «για πάντα» πλεονάσματα 3,5%

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει «για πάντα» να πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5% εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς σχετικά κατά την σημερινή παρουσίαση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στα ποσοστά ανάπτυξης που προβλέπονται για την Ελλάδα το 2019 (1,8%) και το 2020 (2,3%), σημειώνοντας ότι υποστηρίζονται από ένα «φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό πακέτο» και την αύξηση των εξαγωγών.

Επίσης, έκανε αναφορά στη μείωση της ανεργίας στο 14% το 2021, υπογραμμίζοντας ότι, αν και ακόμα υψηλή, θα έχει μειωθεί στο μισό από τα επίπεδα που έφτασε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χαιρέτισε, επίσης, την προβλεπόμενη μείωση του χρέους από το 175,2% το 2019 στο 169,3% το 2020 χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα εν λόγω στοιχεία ανοίγουν το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η θέση του και η θέση της Επιτροπής Γιούνκερ ήταν ότι χρειάζεται «αξιοπιστία» και ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται». Ωστόσο, τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει για πάντα αυτό», να αναγκάζεται η Ελλάδα να πετυχαίνει για πάντα πλεόνασμα 3,5%, κάτι που θα συζητηθεί, όπως είπε, «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή». «Σημαντικό ήταν να υπάρξει αξιοπιστία για φέτος και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την κυβέρνηση όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από λίγο καιρό», επισήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η «προϋπόθεση» προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους εταίρους της χώρας. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την επόμενη Επιτροπή.


σχετικα αρθρα