current views are: 5

15 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:41

Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών – Ελεύθερη η επιλογή εισφορών

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αποσύνδεση της ασφάλισης από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα

 

Δημοσίευση 05:41’

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αποσύνδεση της ασφάλισης από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα

 

Στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη διάσκεψη Thessaloniki Summit 2019. Μάλιστα, προανήγγειλε αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια.

Νέο ασφαλιστικό

«Τα τολμηρά μας μέτρα, όμως, θα συνεχιστούν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο Ηρακλής. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον, ξεκινούν, επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση».

Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου».

Εισφορές για κάθε… πορτοφόλι

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που έλαβε το «πράσινο» φως από υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου, η επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης θα είναι στην ελεύθερη βούληση των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης, ούτε με το ύψος του εισοδήματος του ασφαλισμένου.

Η παρέμβαση του κ. Βρούτση για τις εισφορές συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι ουδέτερο και δεν επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση, προκειμένου να μην προκύψει περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, η δομική αλλαγή του συστήματος επιβολής εισφορών για τους μη μισθωτούς με αποσύνδεση του ετήσιου φορολογικού εισοδήματός τους και την επαναφορά των τεκμαρτών ασφαλιστικών κλάσεων με δικαιότερα κριτήρια έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήματος.

Τον Ιανουάριο του 2020 θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς και μισθωτούς, συνολικά για 1,5 εκ. μισθωτούς και 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020 θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης – υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα τους και, παραπέρα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η θέσπιση ασφαλιστικών “κλάσεων”, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους, με την κατώτατη “κλάση” να προβλέπει εισφορές γύρω στα 200 -210 ευρώ.Μέσα από αυτήν την ανατροπή, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, μείωση της φοροαποφυγής, κατάργηση των επιστροφών εισφορών, μείωση των χρεών, αλλά και περιορισμό του φαινομένου της καταβολής κρατήσεων την “τελευταία στιγμή”.

Ειδικότερα, η κατώτερη ασφαλιστική κλάση, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας). Σύμφωνα βέβαια με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους. Οι επόμενες κλάσεις θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών

1η ασφαλιστική κλάση: 200-210 ευρώ
2η ασφαλιστική κλάση: 240-250 ευρώ
3η ασφαλιστική κλάση: 290-300 ευρώ
4η ασφαλιστική κλάση: 340-350 ευρώ
5η ασφαλιστική κλάση: 430-440 ευρώ
6η ασφαλιστική κλάση: 530-540 ευρώ
7η: θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 180-190 ευρώ.

Ακόμη κι αν από το 2020 αυξηθούν οι εισφορές για τους μη μισθωτούς έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές, ότι από την νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας θα είναι τελικά ωφελημένοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως τις 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ετήσια μείωση φόρου κατά 1.300 ευρώ, ήτοι 108,33 ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αύξηση της ελάχιστης ασφαλιστικής εισφοράς υπερκαλύπτεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την μείωση των φορολογικών βαρών.

 


σχετικα αρθρα