ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο πριν το Eurogroup: Θετική η έκθεση εποπτείας της Ελλάδας – Τι θα συζητηθεί

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2019, 16:27
Σεντένο πριν το Eurogroup: Θετική η έκθεση εποπτείας της Ελλάδας – Τι θα συζητηθεί
Facebook Twitter Whatsapp

Αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Έχουμε την Ελλάδα στην ατζέντα και την έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρκετά θετική, βλέπουμε αρκετά καλά σημάδια», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο ίδιος συνέχισε: «Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης επί των οποίων δεν καταγράφεται κάποια σοβαρή απόκλιση».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη σύνοδο αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας, λέγοντας «θα συζητήσουμε την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία συνολικά βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε όρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών στόχων και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί». Τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από έξι κοινοβούλια της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, είχε δηλώσει ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».