ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαίνεται ο δικαστικός «πόλεμος» για το Airbnb - Νέα απόφαση ανατρέπει το «μπλόκο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιανουαρίου 2020, 15:34
Μαίνεται ο δικαστικός «πόλεμος» για το Airbnb - Νέα απόφαση ανατρέπει το «μπλόκο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων
Facebook Twitter Whatsapp

Aπόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της υπόθεσης του Ναυπλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων να δίνουν κάθε μέρα που περνά μια νέα τροπή.

Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της υπόθεσης του Ναυπλίου. Ειδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία της Πλατείας Βικτωρίας, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον άλλης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb. Το δικαστήριο επέτρεψε στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και να εκμισθώνει το διαμέρισμά της μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αντίθετα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, απαγορεύοντας στην ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος Airbnb να συνεχίσει να μισθώνει το ακίνητό της ως τουριστικό κατάλυμα.

Η απόφαση

Ωστόσο, για την πολυκατοικία της οδού Χέυδεν στην Πλατεία Βικτωρίας το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά, που κέρδισε την υπόθεση, υποστηρίζει ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε για πρώτη φορά στην ουσία του νόμου, που διέπει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, και αναγνώρισε ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η νέα μορφή αστικής μίσθωσης και δεν θα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τις κλασικές μισθώσεις». Οπως αναφέρει, «για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, και μάλιστα υπό την ιδιαίτερη συνθήκη όπου το ακίνητο είναι διαμέρισμα πολυκατοικίας και υπάγεται στις διατάξεις της οριζόντιας ιδιοκτησίας».

Ειδικότερα αναγνωρίζεται ότι «η οικονομική εκμετάλλευση διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους είναι νόμιμη» και ότι τα μισθωμένα με βραχυχρόνιες μισθώσεις διαμερίσματα δεν θεωρούνται τουριστικά καταλύματα.

Τι υποστήριζαν 

Η υπόθεση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Βικτωρίας εκδικάστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά πριν από λίγες ημέρες το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία απέρριψε την αγωγή, επιτρέποντας στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει να εκμισθώνει το διαμέρισμά της επιφάνειας 104 τ.μ. μέσω Airbnb. Οι 12 ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ισχυρίζονταν ότι η πολυκατοικία τους είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο, υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες, οι οποίοι άφηναν σκουπίδια όπως χαρτιά και αποτσίγαρα στους κοινόχρηστους χώρους, προκαλώντας ακόμα και βλάβες στον ανελκυστήρα. Χωρίς ανταπόκριση παρέμειναν, εξάλλου, τα δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων.

Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον Κανονισμό της πολυκατοικίας για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Αθηνών, με βάση την απόφαση, διαπίστωσε ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα:

- Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε μόλις μία όχληση για την πραγματοποίηση πάρτι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα σε ώρες κοινής ησυχίας. Επρόκειτο δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό και, κατά την κρίση του δικαστή, μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ικανά περιστατικά διαρκούς και έντονης όχλησης των συνιδιοκτητών, που θα αποτελούσαν παραβίαση του Κανονισμού της πολυκατοικίας.

- Δεν αποδείχθηκε ότι οι ξένοι επισκέπτες του Airbnb διαμερίσματος επιβάρυναν και προκάλεσαν βλάβες στον ανελκυστήρα ή στις κλειδαριές της εξώπορτας, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία στεγάζονται πολλοί επαγγελματικοί χώροι, με πληθώρα επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η απόφαση απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, με τον συλλογισμό ότι ειδικά σε πολυκατοικίες (όπως η επίδικη) όπου στεγάζονται επαγγελματικοί χώροι (δικηγορικά γραφεία, ιατρεία κ.λπ.) εισέρχεται καθημερινά πλήθος πελατών που κάνουν χρήση του ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδοθεί η όποια βλάβη ή φθορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ

«Δεν είναι εύκολη η απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνον εφόσον το απαγορεύει ρητά ο Κανονισμός της πολυκατοικίας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ελάχιστοι Κανονισμοί των κτιρίων περιέχουν τέτοια απαγόρευση, αλλά αυτό που ορίζουν συνήθως είναι ότι αποκλείονται δραστηριότητες από τις οποίες προκύπτει συνεχής όχληση των υπόλοιπων ενοίκων, π.χ. θέματα ασφάλειας, διατάραξης κοινής ησυχίας, φθορών, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, οπότε ένα δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει τέτοιες χρήσεις. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις των παραπάνω παραβάσεων και της εμμονής του ιδιοκτήτη που μισθώνει το ακίνητό του μέσω Airbnb να συμμορφωθεί.

Τη δίκη για την πολυκατοικία της Χέυδεν παρακολούθησε στενά ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) και, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρός του Θεοδώρα Δήμα, «με την απόφαση της Αθήνας δικαιώνεται η βραχυχρόνια μίσθωση. Yπάρχει νόμος για τη βραχυχρόνια μίσθωση που επιτρέπει στους διαχειριστές των ακινήτων να ανεβάσουν τα ακίνητά τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και να δέχονται κρατήσεις, αφού πρώτα έχουν πάρει αριθμό άδειας από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Οπως στη μακροχρόνια μίσθωση πολλοί ενοικιαστές κατά καιρούς έχουν διαπληκτισμούς μεταξύ τους, και σε αυτήν τη νέα μορφή αστικής μίσθωσης θα υπάρχουν κάποιοι που θα έχουν αντιρρήσεις. Εξετάζονται λοιπόν κατά περίπτωση όλες οι υποθέσεις χωρίς να τις γενικεύουμε. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση της Αθήνας γιατί ο δικαστής μελέτησε και τις δύο πλευρές και αποφάσισε ότι τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά της υπόθεσης».