ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 13:58
Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ
Facebook Twitter Whatsapp

Στόχος επίσης, είναι να τερματιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων

Τροπολογία με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και να τερματιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τις συνέπειες του Brexit που συζητείται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

  • Αίρεται, αναδρομικά από 1.1.2019, η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.
  • Αναστέλλεται μέχρι την 30.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν σε θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παιχνίδια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η παραπάνω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από την 12η Δεκεμβρίου 2019.

Δείτε την τροπολογία