ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» για την Κύπρο - Ο ESM δεν απαιτεί αποπληρωμή μετά την αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Δημοσίευση 6 Φεβρουαρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2020, 15:09
«Ανάσα» για την Κύπρο - Ο ESM δεν απαιτεί αποπληρωμή μετά την αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Κύπρος θα συζητήσει με τον ESM τη δυνατότητα προπληρωμής μεριδίων των δανείων του ΕSM το 2021 ή το 2022

Την απόφαση παραίτησης από την υποχρεωτική αποπληρωμή των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από την Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισε την άρση της σύνδεσης της υποχρεωτικής αποπληρωμής του, από την πρόωρη αποπληρωμή από την Κύπρο του δανείου που έλαβε από το ΔΝΤ.

Όπως υπενθυμίζεται στην απόφαση, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης του ESM με την Κύπρο, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής προς το ΔΝΤ ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM καθίσταται κανονικά αμέσως οφειλόμενο και πληρωτέο. Η απαλλαγή που χορηγείται από τον ESM σημαίνει ότι η Κύπρος δεν υποχρεούται να προβεί σε τέτοια πρόωρη εξόφληση στο ίδρυμα.

"Η πρόωρη αποπληρωμή του ανεξόφλητου δανείου της Κύπρου προς το ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για τη χώρα όσο και για τον ESM. Η Κύπρος έχει σήμερα μια θετική εικόνα στην αγορά και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποκαταστήσει το χρέος του ΔΝΤ με χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια από τις κεφαλαιαγορές. Αυτό ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι "η Κύπρος θα συζητήσει με τον ESM τη δυνατότητα προπληρωμής μεριδίων των δανείων του ΕSM το 2021 ή το 2022, με την επιφύλαξη των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και μιας θετικής ανάλυσης κινδύνου - οφέλους".