current views are: 9

12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση10:52

Καθηγητής Οικονομικών Πετράκης στον Alpha 98,9: Η κρίση θα αυξήσει κατά 15-20 δισ. το δημόσιο χρέος – Αλλάζει στρατηγική η Ευρώπη

Στην ερώτηση ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της πανδημίας, ο κ. Πετράκης ήταν ειλικρινής: «Οι μελλοντικές γενιές».

Δημοσίευση 10:52’

Στην ερώτηση ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της πανδημίας, ο κ. Πετράκης ήταν ειλικρινής: «Οι μελλοντικές γενιές».

Αυτή η κρίση «στέλνει την Ευρώπη στον επόμενο αιώνα», δήλωσε ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Πού βρίσκεται η οικονομία αυτή τη στιγμή; «Βρισκόμαστε στην πορεία που περίπου έχουμε προβλέψει. Τις πρώτες προβλέψεις τις είχαμε κάνει αρχές του καλοκαιριού του ‘20 και σε έναν μεγάλο βαθμό επαληθεύονται. Αν και οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι πιο απαισιόδοξες για το ‘22», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών.

Όπως είπε «για το πρώτο τρίμηνο έχουμε προβλέψει ουσιαστική ύφεση, όπως του τελευταίου τριμήνου του 2020. Το ‘21 θα είναι συμβατή με το 3,5%».

Στην ερώτηση ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της πανδημίας, ο κ. Πετράκης ήταν ειλικρινής: «Οι μελλοντικές γενιές».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κρίση αυξάνει πολύ το δημόσιο χρέος, τονίζοντας ότι σε 2-3 χρόνια θα το δούμε να αυξάνεται κατά 15-20 δισ.

Τι γίνεται, ωστόσο, με το ιδιωτικό χρέος; «Δεν το βλέπουμε να εκτοξεύεται για πολλούς λόγους. Είναι πιο σύνθετη η ανάλυση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που πεθαίνουν για τα καλά κι άλλες που ξαναγεννιούνται. Συνολικά δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είναι ελεγχόμενη σχετικά η κατάσταση αλλά αρκετά δύσκολη».

Υπάρχει προοπτική αισιοδοξίας για όσους έχουν πληγεί; «Είναι σαφές ότι με τα τωρινά δεδομένα ανοίγει η οικονομία στο τέλος αυτού του εξαμήνου. Το έχουμε μαζέψει από όλα τα δεδομένα ισχύει και παγκοσμίως. Είμαστε στην τελευταία φάση της χειρότερης φάσης του δυσμενούς αυτού κύκλου».
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα 1-2 ετών, όπου οι οικονομίες θα ανασυντάξουν τις θέσεις τους και «θα δούμε τι σημαίνει αυτό».

Υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής φόρων ή περικοπής των συντάξεων; «Γίνεται μια ριζική μεταβολή στο βάθος λειτουργίας της ΕΕ. Θα πάει στο μέλλον τα δημόσια χρέη. Έχω την αίσθηση ότι ετοιμάζεται να αλλάξει αρκετά και το σύμφωνο σταθερότητας. Μετά τον Μάιο θα γίνει η συζήτηση. Η Ευρώπη αλλάζει. Δείτε στην Ιταλία, η πλέον επίφοβη χώρα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ΕΕ. Εκεί, στέλνουν την Ευρώπη στον επόμενο αιώνα».


σχετικα αρθρα