current views are: 7

22 Απριλίου 2017
Δημοσίευση05:58

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τη στάση του ΔΝΤ – Εντατικές επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον

 Την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Δημοσίευση 05:58’

 Την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Ανήσυχη εμφανίζεται η κυβέρνηση σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Οι ανησυχίες εντάθηκαν από τις διφορούμενες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Εντωμεταξύ, η ανακοίνωση του πρωτοφανούς πλεονάσματος 4,19% (ενδεικτικού των θυσιών του ελληνικού λαού) δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους, καθώς και την ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων για το 2019.

Διφορούμενες δηλώσεις Τόμσεν

Η κυβέρνηση φοβάται μήπως το ΔΝΤ βάλει τόσο ψηλά τον πήχη για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους που η Γερμανία να μην μπορεί να τις δεχτεί. Βέβαια ο φόβος αυτός μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα, να βάλει δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόσο χαμηλά τον πήχη των ρυθμίσεων που να μην μπορεί να τις δεχτεί το ΔΝΤ!

Οι χθεσινές δηλώσεις του Πολ Τόμσεν ασφαλώς δεν καθησύχασαν του κυβερνητικούς φόβους. Ο κ. Τόμσεν δεν ξεκαθάρισε αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα: «Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ήδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Έχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τα πλεονάσματα του 3,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019 θα επιτευχθούν.

Οι επαφές Τακαλώτου

Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους Andy Baukol, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Πιερ Μοσκοβισί και Πολ Τόμσεν. Χθες ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε τους Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισεμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν. Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Το βέβαιο είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα και αναμένεται ότι η τεχνική συμφωνία (SLA) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Υπερκάλυψη πλεονάσματος

Χθες ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, φτάνοντας το 4,19%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5%. Ο κ Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε».

Για το πολύ μεγάλο πλεόνασμα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Δεν έχουμε ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας». Προσέθεσε δε, στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ: «Οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων».


σχετικα αρθρα