current views are: 7

24 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:51

Το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης

Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία υπερχρεωμένων χωρών εντός Ευρωζώνης παρουσιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Δημοσίευση 18:51’

Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία υπερχρεωμένων χωρών εντός Ευρωζώνης παρουσιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για συντεταγμένη χρεοκοπία υπερχρεωμένων χωρών εντός Ευρωζώνης παρουσιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί η Ευρωζώνη είναι επιρρεπής σε κρίσεις καθώς παρά την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος δεν υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική. Η απάντηση που έρχεται να δώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός που θα προστατεύει την Ευρωζώνη από τα υπερχρεωμένα κράτη και δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το σχέδιο που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα προβλέπει πως κάθε χώρα της Ευρωζώνης που απειλείται με πτώχευση θα λαμβάνει ένα δάνειο διάσωσης για να καλύψει τις κρατικές της υποχρεώσεις. Η χώρα θα πρέπει παράλληλα να μειώσει το χρέος της στους πιστωτές της.

Η Bundesbank έχει άλλωστε ήδη συντάξει σχέδιο που προβλέπει εάν μία χώρα βρεθεί υπερχρεωμένη, οι πιστωτές θα συμμετέχουν αυτόματα στην περικοπή του χρέους

Αν λοιπόν μια χώρα της Ευρωζώνης ζητήσει τέτοιου τύπου δάνειο, η διάρκεια των κρατικών ομολόγων θα παραταθεί για τρια ακόμα έτη. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχει αδυναμία πληρωμών, τότε θα συμμετέχουν αυτόματα και οι δανειστές σε ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.


σχετικα αρθρα