current views are: 12

26 Απριλίου 2017
Δημοσίευση05:10

Ζημιά στα έσοδα από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές – Δηλώθηκαν μόνο 12.000 μπλοκάκια

«Τρύπα» στα έσοδα προκαλούν οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. 

Δημοσίευση 05:10’

«Τρύπα» στα έσοδα προκαλούν οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. 

«Τρύπα» στα έσοδα προκαλούν οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Μόλις 12.000 «μπλοκάκια» έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που εξηγεί τους λόγους της κάμψης των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι απογοητευτικά και ήδη προκαλούν έντονο «πονοκέφαλο» στα συναρμόδια υπουργεία, παρά την «ικανοποιητική πορεία» των συνολικών εσόδων του υπερταμείου.

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαρτίου και ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί οι εισφορές για το σύνολο του 1,4 εκατ. αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, γεγονός που προμηνύει παράταση.

Παράλληλα, οι δηλώσεις εργοδοτών στη νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους σε έναν με δύο εργοδότες μόλις που αγγίζουν τις 12.000.

Αν και είναι η πρώτη φορά επίσημης καταγραφής του «φαινομένου», οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι που ενώ παρέχουν μισθωτή, εξαρτημένη εργασία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών πιθανότατα ξεπερνούν τις 100.000.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα, ουσιαστικά απολύθηκαν, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ακόμα δεν έχουν «κόψει» απόδειξη, παραμένοντας απλήρωτοι.


σχετικα αρθρα