current views are: 4

26 Απριλίου 2017
Δημοσίευση09:43

Γιουνκέρ: Nα περιγραφούν από το Eurogroup του Μαΐου τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Για την αναγκαιότητα να περιγραφούν από το Eurogroup της 22ης Μαϊου τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δημοσίευση 09:43’

Για την αναγκαιότητα να περιγραφούν από το Eurogroup της 22ης Μαϊου τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Για την αναγκαιότητα να περιγραφούν από το Eurogroup της 22ης Μαϊου τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Κομισιόν δηλώνει αντίθετος σε μεγάλες μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα και τονίζει ότι θα ήταν λάθος εάν επιμείνουν οι θεσμοί σε περικοπές του είδους αυτού.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην συνέντευξη του, η οποία παραχωρήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι θέσεις που παρουσίασε στην Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ήταν ότι δεν πρέπει πλέον «κάποιοι» θεσμοί να επιζητούν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι Ελληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περίγραμμα των μελλοντικών μέτρων για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου, ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τότε και ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι όλες οι «σοσιαλδημοκρατίες» έχουν όρια στο τι μέτρα μπορούν να λάβουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης, και ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς για τις άλλες χώρες αναγνωρίζεται το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι στις αποφάσεις που λαμβάνονται. «Ετσι πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα» λέει ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δίνει μια αινιγματική απάντηση, όταν ερωτάται τι του απάντησε η κυρία Λαγκάρντ για τις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι η αίσθηση που αποκόμισε δεν ήταν εντελώς αντίθετη με τη δική του θέση. Σημειώνει ότι ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ στο χρέος.
Υποστηρίζει πως τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και «κάποιοι άλλοι», ενώ δέχονται ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάιο, θεωρούν ότι κάποια «προβλήματα» θα μετατεθούν για αργότερα.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην εκτίμησή του καθώς τον συμπαθεί ως άνθρωπο. Σημειώνει ότι πλέον έχει χτιστεί καλή σχέση μεταξύ τους, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.

 


σχετικα αρθρα