current views are: 11

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση07:59

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την Ελλάδα της κρίσης: Στα όρια της φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες

Έρευνα της Κομισιόν για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ

Δημοσίευση 07:59’

Έρευνα της Κομισιόν για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ

Άκρως ανησυχητικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ την περίοδο 2015-2016. Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτωχοποίησης και απομόνωσης και αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της. 

Ολόκληρη η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, το 2015 στην Ελλάδα το 35,7% του πληθυσμού ήταν αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ ένα ποσοστό 22,2% αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις. Σε χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Τραγική είναι η κατάσταση και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να στερείται ιατρικής περίθαλψης την οποία είχε ανάγκη.

Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης η Ελλάδα φαίνεται να ξοδεύει περισσότερα για το κοινωνικό κράτος, με δαπάνες ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών με τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Χαρακτηριστικά, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα εξίμισι φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός Ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι επί χρόνια η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


σχετικα αρθρα