current views are: 4

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση16:49

Με βήμα σημειωτόν οι ιδιωτικοποιήσεις αρκετών ΔΕΚΟ – Στον «αέρα» το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Ψάχνουν τρόπο να μην υπαχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις

Δημοσίευση 16:49’
αρθρο-newpost

Ψάχνουν τρόπο να μην υπαχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις

«Μάχη» για να αποφύγει την υπαγωγή στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων όσο το δυνατόν περισσότερων και δη μεγάλων ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) επιδιώκει η Κυβέρνηση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών, καθώς ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ Αξιολόγησης είναι η σύσταση και η λειτουργία εσωτερικού κανονισμού του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (γνωστού με την επωνυμία “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών”).

Στο νέο υπό σύσταση Υπερταμείο θα πρέπει να περάσει για πώληση η αξιοποίηση ένας ακόμη ικανός αριθμός κρατικών εταιρειών, όπως έχει ήδη συμβεί από πέρυσι με τουλάχιστον 12 μεγάλες ΔΕΚΟ.

Ωστόσο, το γεγονός  της υποχρεωτικής μεταφοράς στο Υπερταμείο κι άλλων ΔΕΚΟ προς πώληση η αξιοποίηση προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις σε κυβερνητικά στελέχη τα οποία εποπτεύουν ορισμένες από τις υπό μεταφορά  ΔΕΚΟ.

Τα στελέχη αρνούνται να συναινέσουν στη εκχώρηση νέων ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, επικαλούμενα το γεγονός ότι αρκετές από αυτές είναι κερδοφόρες και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να αναλάβει το νέο Υπερταμείο  το μέλλον ενός τρίτου πακέτου ΔΕΚΟ τις οποίες θα διαχειριστεί  με τον προσφορότερο τρόπο (την πώληση) με απώτερο στόχο να γεμίσουν με δισ. ευρώ τα ταμεία του ,εκ των οποίων  τα μισά, με βάση το τρίτο Μνημόνιο,θα καταλήξουν στην  αποπληρωμή μέρους του χρέους και τα υπόλοιπα στη διαχείρηση, για ανάπτυξη και άσκηση κοινωνικής πολιτικής, από το ελληνικό δημόσιο.

Το τρίτο πακέτο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που αναμένεται να συμπεριληφθούν στον κατάλογο του Υπερταμείου που περιλαμβάνει ήδη  από πέρυσι 12 μεγάλες ΔΕΚΟ  είναι ο Οργανισμός Κρατικών Αγορών και Αλιείας (εποπτεύει τις κρεαταγορές, την αγορά οπωρολαχανικών και τις ιχθυαγορές), η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΛΑΡΚΟ, η ΓΑΙΟΣΕ (διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ), η Διώρηγα της Κορίνθου, ο ΔΕΣΦΑ (ποσοστό 34%), ο Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος (μετοχικό ποσοστό 25%), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κλπ.

Ο τελικός κατάλογος των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν, ως τρίτο πακέτο, στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους Θεσμούς, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την ένστασή τους για διάφορες ΔΕΚΟ που η Κυβέρνηση επιχειρεί να μην εντάξει στο συνολικό πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων (βλέπε ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ).

Κι αυτό παρότι οι περισσότερες έχουν πλέον εκχωρηθεί στη δικαιοδοσία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν μετά το κλείσιμο της β’ Αξιολόγησης.


σχετικα αρθρα