current views are: 10

28 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:12

Έκλεισε η συμφωνία για τη ΔΕΗ – Τεχνική συμφωνία μέχρι την Κυριακή θέλει η κυβέρνηση

Τα μηνύματα από Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί 

Δημοσίευση 04:12’

Τα μηνύματα από Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί 

Σε εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Hilton μεταξύ κυβέρνησης και τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει το θέμα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως την Κυριακή.

Η ΔΕΗ

Το ακανθώδες θέμα της ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει κλείσει. Η κυβέρνηση έκανε τη μεγάλη υποχώρηση να δεχτεί την ιδιωτικοποίηση έως και του 40% των λιγνιτικών μονάδων, όπως ζητούσαν μετ’ επιτάσεως οι Ευρωπαίοι.

Προς το παρόν, τα υδροηλεκτρικά δεν βγαίνουν στο σφυρί. Αν όμως δεν ευοδωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το θέμα των υδροηλεκτρικών θα ανοίξει εκ νέου. Πάντως, η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς.

«Συμφωνία μέχρι την Κυριακή»

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) μέχρι την Κυριακή. Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι «έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7 – 8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Το ΔΝΤ εμμένει σε πολλά θέματα που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία.» Σήμερα ξεκινάει η συζήτηση για τα συνολικά κείμενα της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της το συντομότερο δυνατό την τεχνική συμφωνία ώστε να πιέσει Γερμανία και ΔΝΤ να τα «βρουν» για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους. Το βασικό πρόβλημα για το Μαξίμου είναι ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση ΔΝΤ-Γερμανίας η Ελλάδα έχει περιορισμένα περιθώρια παρεμβάσεων. Η συμφωνία δηλαδή δεν εναπόκειται στις όποιες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο

Χθες το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί επισήμαναν την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Το Ευρωκοινοβούλιο έχει την προσωπική μου ισχυρή δέσμευση ότι θα καταλήξουμε στη συμφωνία τον Μάιο. Η κατάσταση δεν είναι αρκετά καλή στην Ελλάδα, η ανάκαμψη υποχωρεί και χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να συνεχιστεί η ανάπτυξη». Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για μια «δίκαιη συμφωνία». Υπογράμμισε ότι «στο πακέτο που συζητούμε, το βάρος δεν είναι στη λιτότητα, είναι στις βαθιές μεταρρυθμίσεις για περισσότερη ανάπτυξη. Κάθε δημοσιονομικό κέρδος μπορεί να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για θετικές πολιτικές, που χρειάζονται πολύ στη χώρα.»

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας: «Θα συζητήσουμε για το χρέος. Η ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί η λύση. Αυτή είναι η γνώμη μου και νομίζω ότι την ασπάζονται στο Eurogroup. Πέρσι δεσμευτήκαμε να επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί αυτό είναι το μονοπάτι για να γυρίσει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη.»

Από τη μεριά του, ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η συμφωνία, για να σταματήσει η αβεβαιότητα που επηρεάζει την οικονομία. Προσέθεσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει η τελική συμφωνία για την εκταμίευση δόσης.


σχετικα αρθρα