current views are: 12

1 Μαΐου 2017
Δημοσίευση09:51

Η «Οδύσσεια» των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα

Τελευταία  Δευτέρα του Μαρτίου και η Λου Γιν, στέλεχος της China New Era Group, περνάει την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης 

Δημοσίευση 09:51’
υπουργειο-οικονομικων

Τελευταία  Δευτέρα του Μαρτίου και η Λου Γιν, στέλεχος της China New Era Group, περνάει την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης 

Τελευταία  Δευτέρα του Μαρτίου και η Λου Γιν, στέλεχος της China New Era Group, περνάει την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης φορτωμένη με φακέλους γεμάτους χαρτιά.

Το πρωινό ραντεβού στον 3ο όροφο με τον υφυπουργό Οικονομίας, διάφορους γενικούς γραμματείς παραγωγικών υπουργείων και άλλων κρατικών φορέων έχει κλειστεί από την κινεζική πρεσβεία.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία της ελληνικής γραφειοκρατίας που απωθεί την ξένη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” αυτή είναι μια από τις πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει ο επίδοξος ξένος επενδυτής που θα θελήσει να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα στην πατρίδα μας. 

 Διαβάζουμε λοιπόν στην εφημερίδα πως το πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης αφορά  επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με κινεζικούς ομίλους με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη χώρα.

Όμως η Λου Γιν με δυσκολία διατηρεί την ψυχραιμία της. Προσπαθεί εδώ και δυόμισι χρόνια να εισπράξει την επιστροφή φόρων που ισχυρίζεται πως δικαιούται από επένδυση που υλοποίησε το 2012-2013 σε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 43 MW.

Όλο αυτό το διάστημα έχει δει τις βασικές παραμέτρους της επένδυσης, όπως το ύψος της επιδοτούμενης τιμής και τους φορολογικούς συντελεστές, να μεταβάλλονται δραματικά βγάζοντας εκτός στόχων το αρχικό business plan της κρατικής κινεζικής China New Era Group. Όμως αυτήν τη μέρα ο πονοκέφαλός της είναι εστιασμένος στο φορολογικό της ζήτημα.

Ιδού τι γράφει στο σημείωμα που παρέδωσε η κινεζική πρεσβεία στην ελληνική πλευρά, που περιλαμβάνει βεβαίως πολλές ακόμα υποθέσεις εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα:

«Στις 17 Απριλίου του 2014 οι ελληνικές φορολογικές αρχές διέταξαν έλεγχο στο ελληνικό υποκατάστημα της China New Era Group προκειμένου να διαπιστώσουν την πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας με τα προβλεπόμενα ώστε να επιτραπεί η επιστροφή ΦΠΑ ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2016 ετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε στις ελεγκτικές αρχές χιλιάδες εγγράφων και παραστατικών. Ομως, από τον περυσινό Ιούνιο δεν μας διαβιβάστηκε καμία απόφαση ή συμπέρασμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε η επιστροφή του ΦΠΑ ούτε παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πολύ αρνητικές κρίσεις τη μητρική μας εταιρεία για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότητα της γραφειοκρατίας της». Τι απάντηση έλαβε η Λου Γιν; Καμία εκείνη την ώρα, διότι λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για βόμβα στο κτίριο της οδού Νίκης επέβαλε την εκκένωσή του και η συνάντηση διεκόπη!

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” η ιστορία δεν έχει κάτι το πρωτόγνωρο για χιλιάδες Έλληνες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Όμως δεν περιποιεί τιμές στη χώρα και σίγουρα δεν διευκολύνει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Όπως δεν τη διευκολύνουν και οι επαμφοτερίζουσες τοποθετήσεις κρατικών αξιωματούχων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Ένα παράδειγμα είναι οι προ ολίγων ημερών διακηρύξεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ύστερα μάλιστα από διυπουργική σύσκεψη, για έναρξη της επένδυσης κατασκευής του έργου διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου την ώρα που οι δήμαρχοι της Περιφέρειας αρνούνται να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση.

Δεν είναι, δηλαδή, μόνο οι μεγάλες αναπτύξεις όπως αυτή στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα με διάφορες υπηρεσίες του κράτους αλλά και εκατοντάδες άλλες μικρότερες και χαμηλότερου προφίλ. Δεκάδες επενδυτικά σχέδια για τουριστικά συγκροτήματα ανά την επικράτεια δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν, νέες δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων έχουν καταντήσει ανέκδοτα από τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες έναρξης, που όμως ποτέ δεν γίνεται.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένοι ξένοι επενδυτές που γελούν με ιστορίες όπως αυτές της Λου Γιν, διότι τις θεωρούν ασήμαντες μπροστά σε αυτά που έχουν οι ίδιοι υπομείνει.

Ένας από αυτούς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”  πρέπει να είναι ο Κρίστοφερ Εγκλετον, ο επικεφαλής της Minoan Group PLC, που επιδιώκει από τη δεκαετία του ’90 να επενδύσει περί τα 270 εκατ. ευρώ σε μεικτό τουριστικό συγκρότημα στη Σητεία της Κρήτης.

Το project έχει πλέον εγκριθεί και περιμένει μόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, που απορρίπτει προσφυγή φορέων κατοίκων κ.λπ. της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση. Όπως όμως διηγείται συχνά ο ίδιος, «τα μαλλιά μου άσπρισαν κυριολεκτικά περιμένοντας να προχωρήσει το project». Πόσοι άλλοι άραγε έχουν την ίδια επιμονή, υπομονή με την Ελλάδα;


σχετικα αρθρα