current views are: 5

2 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:01

Λευκός καπνός από το Hilton: Προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών – «Ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο

Στη Βουλή τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 04:01’

Στη Βουλή τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί της Τρίτης, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές. Η συμφωνία αναμένεται να φέρει αλλαγές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν το κύριο μέρος των πολιτών. 

Τα (επώδυνα) μέτρα ύψους 3,6 δισ. έρχονται στη Βουλή τι επόμενες μέρες, ενώ ανοίγει και επισήμως η συζήτηση για το χρέος.  «Υπάρχει λευκός καπνός. Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα μέτρα. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα είτε να νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα είτε να εφαρμόσει ήδη ψηφισμένα μέτρα. Παράλληλα, ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας των συνομιλιών. 

«Ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο 

Μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο προβλέπει η τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Συγκεκριμένα η μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, θα μπορεί να φτάσει έως και 18% ,ενώ η μεσοσταθμική μείωση σε συντάξεις, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, θα είναι 9%. Τα μέτρα θα ισχύσουν από το 2019. Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η μείωση του αφορολογήτου, θα είναι στις 5.700 έως 6.600, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2020.

Σε σχέση με τα εργασιακά, έγινε γνωστό πως θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετα το τέλος του προγράμματος, δηλαδή απο τον Σεπτέμβριο του 2018. Στο πεδίο των ομαδίκων απολύσεων δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.

Επίσης στις ομαδικές απολύσεις, θα καταργηθεί η προέγκριση και θα ηρθεί ο έλεγχος της διαδικασίας απο το ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο συμβιβασμός έκλεισε τελικά με διεύρυνση του χάρτη των τουριστικών περιοχών, αλλά και της τουριστικής περιόδου.

Αυτό είναι το πακέτο των αντιμέτρων

 

  • Επιδότηση ενοικίου μεσοσταθμικά 1000 το χρόνο σε 600.000 οικογένειες
  • Ενίσχυση επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού (260 εκατ. ευρώ)
  • Ενίσχυση σχολικών γευμάτων ώστε ο μισός πληθυσμός δημοτικού γυμνασίου να λαμβάνει γεύματα
  • Αύξηση των δικαιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ μηδέν συμμετοχή. Από 701 έως 1200 μείον 50%

Τσακαλώτος: Νομοθέτηση των μέτρων και μετά το χρέος

«Υπάρχει λευκός καπνός. Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα μέτρα. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα είτε να νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα είτε να εφαρμόσει ήδη ψηφισμένα μέτρα. Παράλληλα, ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπότε από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει για την να κάνει πράξη τη δική της συμβολή στη συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης: «Είμαι σίγουρος ότι ξεκινάνε και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος γιατί πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, από τους οποίους άλλοι μας ευχαριστούν και άλλοι όχι. Κερδίσαμε τα αντισταθμιστικά, καθώς και να μην υπάρξουν νέα μέτρα για το 2018. Επίσης, ορισμένες επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ περνάνε στο Υπερταμείο, το οποίο έχει τελείως διαφορετική λογική από το ΤΑΙΠΕΔ».  

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε: «Υπάρχει διεύρυνση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές τόσο στις τουριστικές περιοχές όσο και στους τουριστικούς μήνες. Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα για μετά το 2018, αυτά εξαρτώνται από τη συζήτηση για το χρέος. Θα αποφασιστούν δηλαδή με τις ρυθμίσεις για το χρέος». 

«Το αφορολόγητο θα είναι μεταξύ 5.700 κι 6.600 ευρώ. Στα 3,6 δισ. θα είναι το συνολικό ύψος των μέτρων Δεν μιλάμε ακριβώς για τεχνική συμφωνία (stuff kevel agreement) γιατί υπάρχει οι εκκρεμότητες για τα πλεονάσματα και το χρέος.», είπε ο κ. Τσακαλώτος .