current views are: 10

2 Μαΐου 2017
Δημοσίευση09:20

«Τριπλό σοκ» μειώσεων σε αφορολόγητο, κύριες και επικουρικές συντάξεις φέρνει η συμφωνία – Ποιοι θα επηρεαστούν

Στο 18% το συνολικό ποσοστό των περικοπών στους συνταξιούχους

Δημοσίευση 09:20’

Στο 18% το συνολικό ποσοστό των περικοπών στους συνταξιούχους

Για αρνητική επίδραση της συμφωνίας στο σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς επηρεάζει τόσο το αφορολόγητο, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις κάνει λόγο ο Γιώργος Αυτιάς, αναλύοντας ένα προς ένα τα σημεία της, τονίζοντας ότι στην ουσία με τις καινούριες μειώσεις χάνεται 1 – 1,5 σύνταξη το χρόνο για όλους τους συνταξιούχους. 

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον Τάκη Χατζή και στο ”Ακραίως” στον ΣΚΑΪ, ο γνωστός δημοσιογράφος σημειώνει ότι αυτό προκύπτει από το ταυτόχρονο ”μαχαίρι” τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις, όχι μόνο για τους υψηλοσυνταξιούχους, αλλά ακόμα και για εκείνους που παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις των 300 και 400 ευρώ!

Σύμφωνα μάλιστα, με τον γνωστό δημοσιογράφο, το σύνολο των περικοπών των συντάξεων που φέρνει η νέα συμφωνία θα φτάσει το 18%!

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην μείωση του αφορολόγητου που προκύπτει από τις συζητήσεις των δανειστών και της κυβέρνησης, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Αυτιάς θα αφορά πλέον το σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς πλέον όποιος έχει εισόδημα ακόμα και 400 ευρώ το μήνα, θα καλείται να πληρώνει φόρο. 

Η μόνο περίπτωση να μην ισχύσει αυτό είναι αν τελικά μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, κάτι που ”προσκρούει” έτσι κι άλλιώς στην άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σε σχέση με τα αντίμετρα, ο κ. Αυτιάς υπογράμμισε ότι στην ουσία ελάχιστα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, καθώς θα αφορούν τελικά μικρό ποσοστό της κοινωνίας, ενώ, επισήμανε ότι θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση ”πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5%”. 

Αναλύοντας τα ένα προς ένα, τόνισε ότι θα υπάρξει:

  • Επιδότηση ενοικίου 50-100 ευρώ σε απόλύτα φτωχούς, κάτι που θα αγγίζει, όμως, έναν μικρό πληθυσμό, καθώς μιλάμε για πολίτες που θα έχουν εισόδημα κάτω των 2.400 ευρώ το χρόνο. 
  • Ενίσχυση του επιδόματος 1ου και 2ου τέκνου. 
  • Τα σχολικά γεύματα, των οποίων τα χρήματα στην ουσία θα είναι υπερβολικά πολλά για αυτό το οποίο στην πραγματικότητα θα δίνουν.
  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί για το 1/3 των φτωχών και όχι για όλους.
  • Τα 250 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για νέες θέσεις εργασίας, όπως τόνισε, πρόκειται για ”8μηνα και όχι για μόνιμες θέσεις”. 

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι το πιο ”φοβερό σημείο” της συμφωνίας είναι αυτό που αναφέρεται σε ”3,5 πρωτογενές πλεόνασμα”. 

Καταλήγοντας ο δημοσιογράφος τόνισε ότι ”τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων έχουν υποστεί μέχρι τώρα 18 μειώσεις συντάξεων, ωστόσο αυτή η τελευταία που αποφασίστηκε θα είναι η πιο σημαντική”, ενώ συμπλήρωσε ότι τα αντίμετρα επί της ουσίας ”δεν θα φέρουν ανάπτυξη”. 

 

 


σχετικα αρθρα