current views are: 6

2 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:45

Στα «κάγκελα» οι καταστηματάρχες για την κυριακάτικη λειτουργία – Κορκίδης στο Newpost: Προσφεύγουμε στο ΣτΕ

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού χώρου με το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές.

Δημοσίευση 18:45’

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού χώρου με το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού χώρου με το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές, την στιγμή μάλιστα που τα λουκέτα  διαδέχονται το ένα το άλλο.

Την διάσταση του μέτρου ανέλυσε λίγες ώρες μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, ο  υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αμερική και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Ειδικότερα, η συμφωνία αναφέρει ότι τα εμπορικά καταστήματα τουριστικών περιοχών θα ανοίγουν περίπου 32 Κυριακές τον χρόνο αντί για 8 όπως είχε αρχικά εφαρμοστεί.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της ΕΣΕΕ  η οποία με επιστολή της στον Πρωθυπουργό σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η προσεκτική μελέτη των φερομένων ως συμφωνηθέντων επικεντρώνει φωτογραφικά στην αποκαθήλωση της κυριακάτικης αργίας στις παραθαλάσσιες περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης και στα αεροδρόμια “Ελευθέριος Βενιζέλος” και “Μακεδονία” και τις επιχειρήσεις πέριξ αυτών.»

Από την μεριά του ο Πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο Newpost ότι το μέτρο αποτελεί ατόπημα το οποίο πετάει στο «χαντάκι» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην επιλογή των «τουριστικών περιοχών» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας έκανε λόγο για αυθαίρετη επιλογή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν μεγάλα εμπορικά κέντρα.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο εντοπίζεται στην περιοχή του Πικερμίου και Σπατών. Είναι προφανές ότι το μέτρο που θέλουν να εφαρμόσουν προκαλεί την   μετατόπιση του τζίρου της αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις καταδικάζοντας τις μικρομεσαίες οι οποίες ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά επιβίωσης» είπε ο κ. Κορκίδης και επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει τις συγκεκριμένες περιοχές ως τουριστικές.

Ερωτηθείς για την επιστολή της ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό καθώς και τις επιδιώξεις της από την ενέργεια αυτή, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι η επιστολή συνοδεύεται από 6 συνημμένα στα οποία γίνεται εκτενή αναφορά στη μηδενική όπως υποστηρίζει ο ίδιος προστιθέμενη αξία από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σχολιάζοντας ότι ούτε αύξηση του τζίρου σημειώθηκε ούτε όμως και της απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι στα συνοδευτικά έγγραφα που έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον πρωθυπουργό διαπιστώνεται αύξηση στις εργατοώρες των υπαλλήλων ενώ σημειώνεται ακόμη:    

  • Δεν επεκτείνει το ωράριο των καταστημάτων, καθώς είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.
  • Πρόκειται για μια νέα καταναλωτική συνήθεια, που σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, δεν έχει θετική αντιπροσφορά.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων φαίνεται να έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός, αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους. Ακόμα και οι δυο Κυριακές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, φαίνεται ότι δεν δίνουν θετικό πρόσημο στην αγορά.

Ακόμη, μίλησε για απαξίωση των Αντιπεριφερειαρχών καθώς με την εφαρμογή του εν λόγω «μοντέλου» τους κάνει στην άκρη διαγράφοντας έτσι τις αρμοδιότητες τους να καθορίζουν μόνοι τις ανάγκες της αγοράς τους. 

Η ΕΣΕΕ σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη ζητά να μην γίνει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ενώ προαναγγέλλει προσφυγή στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του.


σχετικα αρθρα