Στην ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα εστίασε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

«Η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πάει χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με το Reuters. Όπως είπε, ο ίδιος δεν μπορεί να ζητήσει από το δ.σ. του Ταμείου να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι να αποφασιστούν «ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», παράλληλα με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις επιλύει τη μία πλευρά του ζητήματος της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα απαιτείται ελάφρυνση του χρέους.

Σε δήλωση του Ταμείου, σημειωνόταν ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, σχετικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group όπου θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα.