current views are: 6

4 Μαΐου 2017
Δημοσίευση05:12

Κρίσιμο EWG για τη συμφωνία – Moody’s: Ανοίγει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους και ένταξη στο QE

Αποτίμηση της προκαταρκτικής συμφωνίας αναμένεται στο  Euro Working Group

Δημοσίευση 05:12’

Αποτίμηση της προκαταρκτικής συμφωνίας αναμένεται στο  Euro Working Group

Αποτίμηση της προκαταρκτικής συμφωνίας αναμένεται στο  Euro Working Group, που συνεδριάζει σήμερα και στο οποίο αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να ενημερώσουν το EuroWorking Group για το περιεχόμενο της προκαταρτικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές.  

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης θα ενημερώσει διεξοδικά για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με τη νομοθέτηση της συμφωνίας.

Moody’s: Η συμφωνία «ξεκλειδώνει» μέτρα για χρέος

Ανοιχτό ορίζοντα για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αύξηση των πιθανοτήτων της Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει η Moody’s μετά τη συμφωνία Αθήνας – Θεσμών.

Η ανάλυση του οίκου Moody’s τονίζει ότι η συμφωνία οδηγεί σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και είναι όρος για την εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 8 δις ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις μεγάλες πληρωμές χρέους τον Ιούλιο.

Οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση των υποχρεώσεων εξόφλησης στον επίσημο τομέα, και ειδικότερα στους ευρωπαίους πιστωτές θα βελτιώσει τις προοπτικές εξόφλησης κρατικού χρέους στους ομολογιούχους, σημειώνεται στην ανάλυση. Θα είναι ένα θετικό σήμα, τονίζεται, για την ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου. Το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 αφήνοντας την Ελλάδα μετά στην χρηματοδότηση των αναγκών της από τις αγορές, θυμίζει.

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι επίσης πιθανό να ανοίξει το δρόμο για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στο να επανακτηθεί πρόσβαση στις αγορές καθώς και βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες.

Η Moody’s θυμίζει ότι μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους εγκρίθηκαν ήδη από τον EFSF και τον ESM τον Ιανουάριο, ωστόσο αυτά είναι πολύ περιορισμένα ώστε να επηρεάσουν ουσιαστικά το συνολικό βάρος χρέους της χώρας και τις υποχρεώσεις εξόφλησης. Το ΔΝΤ επιμένει, υπενθυμίζει, σε αποσαφήνιση των επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης ως όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, την τρίτη μετά το 2010. Ως τώρα οι ευρωπαϊκή πλευρά ήταν πρόθυμη να μελετήσει τέτοια βήματα μετά το τέλος του προγράμματος και μόνο αν ήταν απαραίτητο.


σχετικα αρθρα