current views are: 8

9 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:50

«Τσεκούρι» σε αφορολόγητο, συντάξεις, επιδόματα και αυξήσεις στις εισφορές περιλαμβάνει το μνημόνιο Ελλάδας – δανειστών

Λεπτομερής περιγραφή της συμφωνίας σε 53 σελίδες

Δημοσίευση 04:50’

Λεπτομερής περιγραφή της συμφωνίας σε 53 σελίδες

Στη δημοσιότητα έφερε η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», το 53 σελίδων κείμενο της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών, στο οποίο περιγράφεται όλο το φάσμα των προαπαιτουμένων. Από το πώς θα γίνει η εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ το 2018, έως και τον τρόπο βάσει του οποίου θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο τα επόμενα χρόνια.

Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο 3,5 % του ΑΕΠ για τα χρόνια που ακολουθούν το τέλος του 3ου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 έως και το 2022.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο επιβεβαιώνονται, επίσης, οι εξοντωτικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (δικηγόροι,αγρότες, έμποροι, μηχανικοί κ.α) ο υπολογισμός των οποίων σύμφωνα με τα νέα δοδομένα θα γίνεται στη βάση του μικτού καθαρού εισοδήματος, πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο κείμενο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών, αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.
  • Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019, αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ που θα φέρει επιβάρυνση 650 ευρώ για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
  • Η εξοικονόμηση για το 2018 θα προέλθει από την ανασκόπηση των προνοιακών επιδομάτων (259 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της οροφής του μηχανισμού clawback – επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ – (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ το 2018), τη φορολόγηση των ενοικιαζόμενων κατοικιών τύπου Airbnb (48 εκατ. ευρώ το 2018) και από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα (με όφελος στα 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018).
  • Οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος (δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου ορίου) θα εφαρμοστούν από το 2019 αντί για το 2020, αν το ΔΝΤ – σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής επικαιροποίησης του προγράμματος – θεωρήσουν ότι με βάση την αξιολόγησή τους για το επόμενο χρόνο μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να φτάσουν στο συμφωνημένο στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο στόχος αυτός πρέπει να γίνει εφικτός χωρίς μέτρα που θα επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη.
  • Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι το επεκτατικό πακέτο μέτρων, δηλαδή τα γνωστά ως αντίμετρα, θα εφαρμοστούν από το 2019 υπό τον όρο μιας αποτίμησης και συμφωνίας με όλους τους θεσμούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος.

Η συμφωνία για τα Εργασιακά

Σύμφωνα με το κείμενο που έφερε η γερμανική εφημερίδα, στο κείμενο προβλέπεται, προνομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος του προγράμματος με τον ESM, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις, περιγράφεται η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων, ώστε να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης, με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.

Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και τον εργαζομένων. Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες. Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει την διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Για τα ενεργειακά

Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να προτείνουν τυπικά διαρθρωτικά μέτρα, ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τον λιγνίτη.

Επιπλέον, προβλέπεται πώληση του 8% του συνολικού όγκου της ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεμένο σύστημα.


σχετικα αρθρα