current views are: 6

9 Μαΐου 2017
Δημοσίευση06:55

Σενάρια για χαλάρωση των capital controls – Στα 2.000 ευρώ μηνιαίως το νέο όριο αναλήψεων

Στο τραπέζι επανέρχεται η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της 

Δημοσίευση 06:55’

Στο τραπέζι επανέρχεται η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της 

Στο τραπέζι επανέρχεται η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” το θέμα θα συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τις τράπεζες να προωθούν εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος , ζητώντας , μεταξύ άλλων να ανέβει το όριο των αναλήψεων από τα 1.680 στα 2.000 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα , μετρητά που δεν αναλήφθησαν κάποια ημέρα ή ημέρες να μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 2.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα (από 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει σήμερα).

Επίσης να επιτραπεί να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους, ακόμα και εάν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη, αλλά και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. 

Η ΕΕΤ έχει προτείνει ακόμη σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών έως ποσοστού του 60% συνολικά (από 30% σήμερα) από χρηματικά ποσά, τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής τροποποίησης, θα πιστώνονται με μεταφορά πίστωσης από τράπεζα που λειτουργεί στο εξωτερικό, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι τράπεζες ζητούν να θεωρηθούν “ελεύθερα” κεφάλαια μιας επιχείρησης και τα μεταφερόμενα από την αλλοδαπή χρηματικά ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και συνιστούν αποτέλεσμα εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί από φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού (κάρτες πληρωμών εξωτερικού).

Παράλληλα, να επιτραπούν η αποδοχή και η εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των 2.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη και ανά ημερολογιακό μήνα. 


σχετικα αρθρα