current views are: 11

4 Απριλίου 2021
Δημοσίευση17:05

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις

Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης. Αλλαγή στο ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξει ο κάθε φορολογούμενος. Υποβολή εκκαθαριστικών μετά το Πάσχα.

Δημοσίευση 17:05’

Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης. Αλλαγή στο ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξει ο κάθε φορολογούμενος. Υποβολή εκκαθαριστικών μετά το Πάσχα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.  

Χρονικά τοποθετείται για το πρώτο 10ήμερο Μαΐου. Μέχρι τότε πάντως θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει μία σειρά από ζητήματα που έχουν ανακύψει, λόγω πανδημίας και να έχουν δοθεί ο ενδεδειγμένες λύσεις.

Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και λογιστές, οι αλλαγές που θα επέλθουν θα σημαντικές.

Και ποιες είναι αυτές; Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, αλλαγή στο ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξει ο κάθε φορολογούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις e-αποδείξεις εξετάζονται δύο σενάρια, το ένα είναι να μην ισχύσει το «πέναλτι» του 22% ανάμεσα στο ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συλλέγει ηλεκτρονικά ο φορολογούμενος και αυτές που συγκέντρωσε και το δεύτερο είναι να μειωθεί το ποσό που απαιτείται να συγκεντρώσει από το 30% στο 20%.

Σε ότι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης αυτά είτε θα «παγώσουν», είτε μειωθούν. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να μείνουν τα ίδια.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα

Θα πληρωθεί μικρότερος φόρος το 2021

Την ίδια ώρα σχεδόν έξι στους δέκα εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, δηλώνουν ότι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

Πιο συγκεκριμένα από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος 21%-30%. Τα μειωμένα εισοδήματα φέρνουν και λιγότερους φόρους με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και έκρηξη στους δικαιούχους επιστροφής φόρου, με τα κρατικά ταμεία να πιέζονται ακόμα περισσότερο.

Το ξέσπασμα της πανδημίας και τα δύο lockdowns του 2020 είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να τεθούν σε αναστολή εργασίας για διάστημα από έναν μήνα έως και 10 μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ατομικές επιχειρήσεις να κατεβάσουν υποχρεωτικά ρολά και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να εισπράξουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια.

Τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων αναμένεται μετά το Πάσχα, θα έχουν «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που θα εμφανίσουν μειωμένα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, θα είναι μηδενικά για πάνω από το 50% των φορολογουμένων, ενώ για χιλιάδες φορολογουμένους θα γράφουν επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερους φόρους
Οι βασικές διαφορές στην φορολόγηση θα είναι οι εξής:

  • Τα έσοδα που εισέπραξαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι ήταν μέσα στο 2020. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι και για τους τρεις πρώτους κύκλους, ένα μέρος 30% – 50% θα είναι επιχορήγηση.
  • Τα χρήματα που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος για κουρεμένα ενοίκια, δεν θα φορολογηθούν. Να σημειωθεί ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων τρέχει από τον περασμένο Μάρτιο.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που είδαν τις συμβάσεις τους να μπαίνουν στο πάγο και να λαμβάνουν το ποσό των 534 ευρώ, δεν θα φορολογηθούν για τα ποσά αυτά για όσα διάστημα τα έλαβαν.

Παράπλευρες ωφέλειες

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα έχει παράπλευρες ωφέλειες. Αν δηλαδή κάποιος π.χ. που λάμβανε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, είχε και τις Χ σχετικές κρατήσεις επί του ποσού αυτού σε ετήσια προβολή, αφού ένα διάστημα τέθηκε σε αναστολή εργασίας δεν θα του καταλογιστεί τόσο μεγάλος φόρος, άρα ένα ποσό θα το λάβει πίσω ως επιστροφή από τη Εφορία.

Τέλος μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν άλλα έσοδα (ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.) αφού δεν θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Το μέτρο είναι προσωρινό, αλλά εκτός από εφέτος πιθανότατα θα ισχύσει και για του χρόνου.


σχετικα αρθρα