current views are: 7

12 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:35

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος στο Μπάρι – Συγκεκριμένα μέτρα ζητά το ΔΝΤ – «Λύση μέχρι τις 22 Μαΐου» λέει ο Σόιμπλε

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι βασικοί παίχτες

Δημοσίευση 11:35’

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι βασικοί παίχτες

Τα χαρτιά τους ανοίγουν για το ελληνικό χρέος, στο Μπάρι της Ιταλίας, οι δύο βασικοί παίχτες Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με δημοσίευμα τους Reuters, το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης, ή τουλάχιστον μια ξεκάθαρη υπόσχεση σήμερα, χρειάζονται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, ιδίως αν η χώρα, της οποίας το χρέος φτάνει το 180% του ΑΕΠ, είναι να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος.

ΔΝΤ: Το θέμα του χρέους κρίνει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι εταίροι τουλάχιστον συγκεκριμενοποιήσουν μία «αξιόπιστη» στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Reuters το ΔΝΤ θέλει περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα. Για παράδειγμα θέλει να μάθει για πόσα χρόνια η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επεκτείνει τον ορίζοντα λήξης των ελληνικών ομολόγων, ακόμα και εάν αυτό γίνεται μόνο σε ένα πιθανό εύρος.

«Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να παραδοθούν πριν το τέλος του προγράμματος», αναφέρει αξιωματούχος του ΔΝΤ στο πρακτορείο. Αλλά οι υποσχέσεις θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένες με τις λεπτομέρειες να πηγαίνουν “πολύ πιο μακριά” από τα μέτρα που έχουν προσφερθεί προηγουμένως.

«Θα πρέπει να έχουν νούμερα για τα πιθανά μέτρα για να δείχνουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πράγματι εμπεριέχουν καθοριστικές αλλαγές όσον αφορά το χρέος», αναφέρει ο αξιωματούχος. Η επιλογή της αναμονής μέχρι το 2018 για τα τελευταία νούμερα, όπως θέλει η Γερμανία, δεν θα αλλάξει την ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης, προσθέτει ο αξιωματούχος. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέος από το ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείξει ότι δεν χρειάζεται ανακούφιση στο χρέος. Με βεβαιότητα, χρειάζεται ανακούφιση στο χρέος», αναφέρει.

Υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέχρι 22/5 ο Σόιμπλε

«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης – τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G-7, δηλαδή των πλέον ανεπτυγμένων δυτικών βιομηχανικών χωρών.

«Βάση παραμένουν οι συμφωνίες του eurogroup του Μαΐου 2016» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είχα συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις» διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Αισιοδοξία από Μοσκοβισί

Την εύλογη αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου εξέφρασε και ο Πιερ Μοσκοβισί. «Από τότε που η αποστολή (των θεσμών) έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, μετά την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και λόγω του κλίματος στις συνομιλίες, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε εύλογα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, και μάλιστα μια ικανοποιητική συμφωνία, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο Μοσκοβισί στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7).