Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι τα προβλήματα με την επένδυση στο Ελληνικό θα ξεπεραστούν άμεσα και ότι τα δασαρχεία είναι «ανεξάρτητες υπηρεσίες και δεν παίρνουν εντολές από υπουργούς», και τα πρώτα… αποτελέσματα της δήλωσης έγιναν ήδη τα βλέπουμε.

Το Δασαρχείο Πειραιά, φρόντισε να βάλει νέα εμπόδια στην επένδυση η οποία λόγω της κωλυσιεργίας των αρμόδιων φορέων αλλά και της απροθυμίας της κυβέρνησης, αρχίζει να προσιδιάζει επικίνδυνα σε… γιοφύρι της Άρτας. Και αυτό γιατί η κυβερνητική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια χαρακτηρίζει δασική περιοχή μια… συστάδα δέντρων που φυτεύτηκε μπροστά από το παλαιό κτίριο του Αμερικανικού Κολλεγίου (Pierce College).

Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού πρόσφατα είχε επιχειρήσει να χαρακτηρίσει «διατηρητέο» το εν λόγω κτίριο, μια απόφαση η οποία έπειτα από τις σφοδρότατες αντιδράσεις που ξέσπασαν από μερίδα μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης η υπουργός Λυδία Κονιόρδου προχώρησε στην ανάκλησή της.

Η απόφαση

Η περιοχή που χαρακτηρίζεται δασική, αφορά έκταση 37 στρεμμάτων εντός της οποίας έχει χωροθετηθεί από τον επενδυτή ένας από τους ουρανοξύστες και συγκεκριμένα το συγκρότημα ξενοδοχείου και καζίνο. 

Στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά αναφέρεται πως «τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού αυτού (σ.σ. των 37 στρεμμάτων) είναι η μορφή της έκτασης, η μορφή που είχε τα έτη 1929-2016, η μορφολογία εδάφους, ο τρόπος διαχείρισης και τα υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με την σχετική εισήγηση έχουν ως εξής: Κατά τη περίοδο 1937-1939 κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης, όμως στη συνέχεια μέσω της φυσικής επιλογής είχε διαχρονικά (1945-2016) βλάστηση που λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως «η παρούσα πράξη αφορά στο χαρακτήρα της έκτασης και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης εμπράγματων δικαιωμάτων καθώς με αυτή δεν θίγονται δικαιώματα του Δημοσίου ή ετέρων ιδιωτών». Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίζονται ως μη δασικές οι υπόλοιπες τέσσερις περιοχές της έκτασης του πρώην αεροδρομίου (5.176 στρεμμάτων, 386 στρεμμάτων, 470 στρεμμάτων, 136 στρεμμάτων).

Διαβάστε την απόφαση όπως αυτή δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια

Βεβαίως το δασαρχείο ξεχνάει πως ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει 2.500 στρέμματα δάσους εντός του χώρου που θα αξιοποιήσει.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι η υποβολή των σχετικών αντιρρήσεων από τον πρώτο βασικό ενδιαφερόμενο το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αναλάβει να παραδώσει «καθαρή» την έκταση στους επενδυτές, υπό το σχήμα της Lamda Development. Εχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία κρίνεται ότι η έκταση δε θεωρείται ως δασική. Η υποβολή ενστάσεων προβλέπεται ούτως ή άλλως και βάσει της σχετικής απόφασης του Δασαρχείου: «Κατά της Πράξης επιτρέπονται αντιρρήσεις, ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (Τ.Ε.Ε.Α.) Πειραιά που έχει έδρα στη Δ/νση Δασών Πειραιά στο Πειραιά, από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από της κατά τα ανωτέρω επιδόσεως και κοινοποιήσεως ή σε κάθε άλλη περίπτωση από την ανάρτηση στον ειδικό δικτυακό τόπο».

Ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ της επένδυσης του Ελληνικού μόλις άρχισε…