Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Μαΐου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Όταν τελειώσουμε το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές» δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις στο Politico.

Σε συνέντευξη που έδωσε, ο λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως βλέπει λόγους αισιοδοξίας για μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα έχει επιτύχει μια σημαντική υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων, επισημαίνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2%. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά» σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

 «Πρώτον είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά, ότι η Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι πετυχαίνει τους στόχους, ότι επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% (το 2018). Οπότε, πρέπει να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές» σημείωσε. «Για αυτό, είναι βέβαια σημαντικό να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να στείλουν τα ίδια μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ελληνικών αρχών» υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ως τις 22 Μαϊου. «Υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων» σημείωσε, αν και πρόσθεσε πως πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup. «Αλλά όλα τα βασικά δομικά στοιχεία είναι εκεί για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να έρθει η επόμενη εκταμίευση» πρόσθεσε.