current views are: 9

14 Μαΐου 2017
Δημοσίευση06:14

Βαρύς ο λογαριασμός της συμφωνίας – Στον «αέρα» τα αντίμετρα

Μεγάλες επιβαρύνσεις  – Αντίμετρα αν πιαστούν οι στόχοι

Δημοσίευση 06:14’

Μεγάλες επιβαρύνσεις  – Αντίμετρα αν πιαστούν οι στόχοι

Στους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους πέφτει το βάρος της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πάνω από 4,5 δισ. ευρώ, λοιπόν είναι ο λογαριασμός που θα πληρώσουν φορολογούμενοι και συνταξιούχοι, όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», από τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, από τη μείωση του αφορολογήτου, η  επιβάρυνση θα φτάσει τα 1,920 δισ ευρώ το 2020 και τα 2,058 δισ ευρώ το 2021. Κι αυτό γιατί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί κατά 650 ευρώ.

Στις επιβαρύνσεις πρέπει να προστεθεί η κατάργηση από 1/1/2017 της μείωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών και της μείωσης παρακρατούμενου φόρου 1,5%.

Οι συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες 2,262 δισ ευρώ το 2019, 2,358 δισ ευρώ το 2020 και 2,505 δισ ευρώ το 2021. Το νομοσχέδιο προβλέπει την περικοπή προσωπικών διαφορών σε συντάξεις και επικουρικά , με πλαφόν μείωσης εισοδήματος το 18%. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν από το 2019 και στο αφορολόγητο από το 2020. Η περικοπή του αφορολόγητου μπορεί να έρθει νωρίτερα, αν κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η απόφαση επαφίεται βασικά στο ΔΝΤ.

Άρθρο – βόμβα του νομοσχεδίου: Στον αέρα τα αντίμετρα

Όπως σημειώσει σε ανακοίνωσή της ΕΝΥΠΕΚ, και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος στην εκπομπή Ακραίως του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ: 

«Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, που κατέθεσε χτες 13-5-2019 στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», αποτελεί ντροπή για το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατία μας! Εισάγει διπλή ρήτρα αιρεσιμότητας για την υλοποίηση των εμπεριεχομένων σ’αυτό μέτρων, αφού εξαρτά την υλοποίησή τους τόσο από την επίτευξη υπερπλεονάσματος άνω του 3,5%, όσο και από την ομόφωνη γνώμη όλων των εκπροσώπων της τριαρχίας των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ! Σύμφωνοι δηλαδή κυβέρνηση και δανειστές αποφασίζουν την επίτευξη «πλεονάσματος αίματος» ΜΟΝΟ από τον λαό, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ την ίδια στιγμή ανακεφαλαιοποιούν τα αποθεματικά των τραπεζών».

«Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως αποκαλύπτεται και από την από 13-5-2017 Έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, εξαρτάται από προϋποθέσεις και όρους που ουδέποτε θα επιτευχθούν και συνεπώς ουδέποτε θα υλοποιηθούν!», υπογραμμίζει. 

Τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου από την ΕΝΥΠΕΚ

Τα αντίμετρα αν πιάσουμε τους στόχους

 

  • Μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ
  • Από εκεί και πέρα υπάρχει κλιμάκωση συντελεστών, με μείωση σε 2% από 6,5% για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και σε 5% από 7,5% για εισοδήματα ως 65000 ευρώ.
  • Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο ως 70 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μείωση είναι 30% για ποσό ως 700 ευρώ, με πλαφόν τα 70 ευρώ.

Στα κοινωνικού χαρακτήρα αντίμετρα προβλέπονται:

  • Επιδομα στέγασης για 600.000 με περιουσιακά κριτήρια.
  • 45.000 θέσεις στοι πρόγραμμα Βρεφονηπιακής Φροντίδας από το 2020.
  • Σχολικά γεύματα σε όλη την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση
  • Αύξηση επιδόματος στήριξης τέκνων
  • Πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων.
  • Πλήρης απαλλαγή από συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη για εισοδήματα ως 1200 ευρώ.

Για εργασιακά και ανοιχτές Κυριακές

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις επίμαχες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως την αναστολή συλλογικών συμβάσεων ως τη λήξη του προγράμματος στις 20/8/2018 και την αλλαγή της διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Επίσης, προβλέπει περιορισμούς στην χρηματοδότηση κομμάτων (μόνο από ιδιώτες).

Ως προς το ωράριο, δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στο δήμο Αθηναίων και στη Θεσσαλονίκη, τις Κυριακές κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή

Μετά από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, ενώ εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου. Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».


σχετικα αρθρα