Στις δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – βασικός όρος που βάζει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα- αναφέρονται οι Financial Times σε ένα… φουτουριστικό δημοσίευμά τους, το οποίο περιέχει μπόλικη δόση χιούμορ.

Όπως σχολιάζουν οι FT, οι προσπάθειες να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα της Ελλάδας, με τις περιορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, οδηγεί σε σενάρια που προκαλούν κατάπληξη: Ένα εξ αυτών είναι η αποπληρωμή δανείων μετά το 2100.

Και σε αυτό το σημείο, σχολιάζει ο αρθρογράφος, οι διαπραγματεύσεις για το χρέος εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ή στο πλαίσιο αυτής. Και αυτό γιατί οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις βλέπουν προβλέψεις που εκτείνονται για δεκαετίες στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους FT, η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών για την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να δεχθεί η ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτελέσματα που προκαλούν κατάπληξη. Ένα σενάριο προβλέπει πως ορισμένα από τα δάνεια διάσωσης δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100.

Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι βουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένα μαγνητικής αιώρησης (hover train), αναφέρει με μπόλικη δόση χιούμορ ο συντάκτης.

Κανένας δεν περιμένει πραγματικά ότι τόσο μακρινές προθεσμίες θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συνεχίζει το δημοσίευμα και αναφέρει πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και αυτή θα μπορούσε να έρθει ακόμα και τη Δευτέρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προθεσμίες αποπληρωμής χρέους τον Ιούλιο, τις οποίες θα δυσκολευτεί να τηρήσει χωρίς περαιτέρω δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι γερμανικές και ολλανδικές επιφυλάξεις σημαίνουν πως αυτή η δόση θα έρθει μόνο αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως ένας από τους βασικούς όρους για να συμμετέχει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνει η ευρωζώνη είναι να αναπτύξει ορισμένες από τις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους που είχε περιγράψει τον Μάιο του 2016.

Η ελάφρυνση του χρέους θα ερχόταν μετά το 2018, μόνο όμως εάν θεωρηθεί απαραίτητη και η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει μια ξεκάθαρη μείωση αυτών που χρωστά η Αθήνα, και πως το πλαφόν στα επιτόκια των δανείων εγείρει πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι βασικές επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και η αναβολή της καταβολής των τόκων για αργότερα. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ένας αξιωματούχος δίνει 50-50 πιθανότητες για μια συμφωνία την άλλη εβδομάδα, ενώ άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Όταν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει γενική ανακούφιση, καταλήγουν οι FT.