Αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ελληνική οικονομία τη τρέχουσα χρονιά υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα θα πάρει την ρύθμιση του χρέους και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο υπουργός δήλωσε πως όλα τα μικροοικονομικά στοιχεία εκτός από τις επενδύσεις πάνε καλά σημειώνοντας ότι: «απ’ ότι καταλαβαίνω όλη σχεδόν η αγορά, οι επενδυτές έχουν αναστείλει τις αποφάσεις τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση! Όλοι ρωτάνε πότε θα μπείτε στο QE! Το 2% (ρυθμός ανάπτυξης) είναι πολύ εφικτό, πάρα πολύ, αν κλείσει η αξιολόγηση και πάρουμε συνολική λύση για χρέος», δήλωσε και πρόσθεσε: «κλείνει η αξιολόγηση, μπαίνουμε στη ποσοτική χαλάρωση και μετά αλλάζουμε σελίδα. Και πολύ γρήγορα θα φύγουν τα capital controls! Μέχρι το τέλος του έτους».

Ωστόσο, αφού αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές σημείωσε πως το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι το πόσο «καλή» θα είναι η «νέα σελίδα» για τη χώρα. «Θα εξαρτηθεί από το συσχετισμό δυνάμεων και τις αποφάσεις της ΕΕ», διευκρίνισε.

Απευθυνόμενος στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αναγνώρισε ότι «τα έχουμε επηρεάσει παραπάνω απ’ όσο τους αναλογεί, γιατί είχαμε απόλυτη προτεραιότητα τους φτωχούς αλλά και γιατί αργήσαμε στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς». «Στα μεσαία στρώματα λέμε να αναρωτηθούν ποιους εμπιστεύονται να υπερασπιστούν τα συμφέροντά σας! Νομίζετε ότι θα το κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή εμείς που προσπαθούμε μέσα στη κρίση;», αναρωτήθηκε.

Ακόμα σημείωσε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, προσθέτοντας ότι «ποτέ δε μιλήσαμε για μονόδρομο, δεν είμαστε τεχνοκράτες. Θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματά τους.