current views are: 10

19 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:42

Με ψηφισμένα μέτρα προσέρχεται στο Eurogroup o Τσακαλώτος – Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Τα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας

Δημοσίευση 04:42’

Τα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας

Με 153 «ναι» της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι του συνόλου της αντιπολίτευσης, πέρασε από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στο Eurogroup της Δευτέρας διεκδικώντας, έτσι,  τη συνολική συμφωνία, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, στόχο που έχει σαφώς θέσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα μετά το πέρας της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους δανειστές τονίζοντας πως: «Περιμένουμε ρύθμιση του χρέους αντίστοιχη με τις θυσίες του λαού».

Ψηφίστηκε με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα πέρασε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με 153 «ναι» έναντι των 128 «όχι» της αντιπολίτευσης, τα μεσάνυχτα, ενώ η συζήτηση που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε από τη σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επί της αρχής ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν υπέρ, ενώ Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων κατά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, από το 24% στο 13% και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Συνολικά 280 βουλευτές υπερψήφισαν τα παραπάνω άρθρα, ενώ ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κουκούτσης τα καταψήφισε και ο επίσης ανεξέρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε όλα τα αντίμετρα.

«Παρών» στο άρθρο 56, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος», ενώ η πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, για τη διαφοροποίησή της, εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε από την πλευρά του, ότι «οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί».

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκηςδιασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους τόνους να ανεβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Σε μια τοποθέτηση αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στην κριτική έναντι της ΝΔ για την αντιπολιτευτική στρατηγική της, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου από τη κρίση, τις πρώτες κάλπες που όπως είπε θα στηθούν το 19’ με αφορμή τις ευρωεκλογές, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κερδίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 5,66 δις ευρώ.

«Το Μάη του 19’ όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο αλλά θα διανύουμε 1 χρόνο εκτός μνημονίων, γιατί θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του ’18!», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι το τελευταίο σκαλί! Είναι δύσκολη η  αλλά ερχόμαστε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και να παραιτηθεί. «Δώστε την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει» ανέφερε. Αίσθηση προκάλεσε και το κλείσιμο της ομιλίας του, όπου ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «συμφωνίες που μοιραζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας είναι άκυρες για μας, την ώρα που νταβατζήδες περνάνε καλά μαζί σας, βλέπετε κάποιες κουβέντες απλές, έχουν διαχρονική αξία».

Τα αξιοσημείωτα της διαδικασίας 

Στα αξιοσημείωτα, σύμφωνα με την Καθημερινή,  της διαδικασίας καταγράφονται:

  • Πρώτον, η εντονότατη διαμαρτυρία της κ. Φώφης Γεννηματά επειδή άλλαξε η σειρά ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Τσίπρα να ομιλεί πριν από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ.
  • Δεύτερον, η ψήφος «παρών» της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε άρθρο που ρυθμίζει θέματα απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι το έκανε για να τιμήσει τον αδερφό της συνδικαλιστή ιδιωτικό εκπαιδευτικό. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του», σχολιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τρίτον, η ρίψη μικρών φυλλαδίων στην αίθουσα, σύμφωνα με πληροφορίες, από στελέχη της ΛΑΕ που βρέθηκαν στα θεωρεία.
  • Τέταρτον, η επιλογή των βουλευτών της Χ.Α. να μη συμμετάσχουν στην ονομαστική ψηφοφορία, αν και είχαν το δικαίωμα, λόγω του αποκλεισμού τους από τη συνεδρίαση εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς τους.

σχετικα αρθρα