Την άρση των capital controls «βλέπει» μέχρι το τέλος του χρόνου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες στη Βουλή, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Απ’ ότι καταλαβαίνω όλη σχεδόν η αγορά, οι επενδυτές έχουν αναστείλει τις αποφάσεις τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση! Όλοι ρωτάνε πότε θα μπείτε στο QE! Το 2% (ρυθμός ανάπτυξης) είναι πολύ εφικτό, πάρα πολύ, αν κλείσει η αξιολόγηση και πάρουμε συνολική λύση για χρέος», δήλωσε και πρόσθεσε: «κλείνει η αξιολόγηση, μπαίνουμε στη ποσοτική χαλάρωση και μετά αλλάζουμε σελίδα. Και πολύ γρήγορα θα φύγουν τα capital controls! Μέχρι το τέλος του έτους».

Ωστόσο μικρό καλάθι κρατούν, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τράπεζες για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Μπορεί η συμφωνία να αλλάζει άρδην τα δεδομένα και να βελτιώνει δραστικά της προοπτικές, ωστόσο όπως σημειώνουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετοί μήνες θετικών ειδήσεων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να παγιωθεί η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω και να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις περιμένουν βελτίωση αλλά όχι θεαματικές αλλαγές, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα και θα απαιτηθεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές. Επιπλέον, είναι δύσκολο να δούμε σοβαρές εισροές καταθέσεων όσο τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας αμφιβολίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μόνο όταν τα «κόκκινα» δάνεια μειωθούν ουσιαστικά και φύγει από τον ορίζοντα το φάσμα μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σημαντική επιστροφή καταθέσεων. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και ακριβώς γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος επέμεινε σε μια συντηρητική προσέγγιση, ζητώντας ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων να μην περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτούμενο, περιλαμβάνει μία σειρά προϋποθέσεων, που ουσιαστικά παραπέμπουν στο τέλος της κρίσης και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Στην πράξη, τονίζουν στελέχη τραπεζών, η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια εφαρμογής του νέου προγράμματος, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση.