Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται πως είναι τα μεγάλα «θύματα» του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, καθώς καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Πιο αναλυτικά, πέραν των αυξημένων φορολογικών βαρών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται αντιμέτωποι και με αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν ακόμη και στο 38%.

Τα νέα «χαράτσια» του ΕΦΚΑ θα ισχύσουν από το 2018 στο μικτό εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι.

Έτσι , με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένα έως και κατά 11,95%, ενώ για τους επιστήμονες η αύξηση ενδέχεται να φτάσει και στο 22,95%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς όσοι επιλέξουν να ασφαλιστούν για 25 ή 30 χρόνια, θα πρέπει να περιμένουν πολλές δεκαετίες, ίσως ακόμα και να φτάσουν το 101ο έτος της ηλικίας τους, αν ποτέ βέβαια το καταφέρουν, προκειμένου να εισπράξουν όσα χρήματα θα έχουν πληρώσει στα ασφαλιστικά ταμεία.