current views are: 12

22 Μαΐου 2017
Δημοσίευση07:51

Στο «τραπέζι» του Eurogroup το χρέος υπό τη σκιά της διαμάχης Γερμανίας και ΔΝΤ

Σόιμπλε: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για την Ελλάδα

Δημοσίευση 07:51’

Σόιμπλε: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για την Ελλάδα

Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η προσδοκώμενη πολιτική συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Την ώρα που οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν πάρει «φωτιά», καθώς η διαμάχη Βερολίνου-ΔΝΤ μαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, τονίζοντας πως «υπάρχει ακόμα δρόμος».

«Ό,τι και να γίνει εμείς συνεχίζουμε, ίσως χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα αν δεν κλείσει η συμφωνία σήμερα», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο newpost.gr εξηγώντας πως έχει καταγραφεί πρόοδος που δίνει ελπίδες, αλλά ίσως το ΔΝΤ να χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο». 

Σύμφωνα με τις ίδις πηγές, η σημερινή ημέρα θα είναι σκληρή όσον αφορά το «παζάρι» που θα συνεχιστεί μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το Euroworking Group που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup.

Τα διαφορετικά μηνύματα που έρχονται από τους εμπλεκόμενους θεσμούς, ΔΝΤ, Βερολίνο, ΕΕ και ΕΚΤ, φαίνεται πως έχουν μπερδέψει το Μαξίμου το οποίο ψάχνει ένα γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη διευθέτηση του χρέους. 

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το νέο «φρένο» που επιχείρησε να βάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις ελληνικές προσδοκίες ήταν αναμενόμενο, αφού οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και η κάθε πλευρά προσπαθεί να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί. 

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ από την πλευρά του εμμένει στη θέση του ότι ότι δεν θα πάει πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να έχει σαφέστερες δεσμεύσεις στο θέμα του χρέους.

Έτσι, τον «γρίφο» καλείται να λύσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύτηκε να φέρει εντός Μαίου μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλαδα. Ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σήμερα δεν θα πρέπει να προσδοκάται μια συνολική συμφωνία, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και το δημοσιονομικό μονοπάτι, τα πρωτογενή δηλαδή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Η κυβέρνηση προσέρχεται κρατώντας μικρό καλάθι ως προς τη χρονική στιγμή της συμφωνίας. Παρά τις πιθανότητες «50-50» που έδιναν τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της ευρωζώνης για εξεύρεση λύσης, οι πληροφορίες και οι διαρροές εμφανίζουν αυξημένο το ποσοστό που αφορά την παράταση της εκκρεμότητας, καθώς ΔΝΤ-Βερολίνο έχουν κάνει μεν βήματα προσέγγισης, ωστόσο η μεταξύ τους απόσταση δεν έχει μηδενιστεί. 

Σόιμπλε: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Μετά τη συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λεμέρ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες». «Στόχος», υπογράμμισε, «είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη».

Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Τόνισε πάντως ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν θα διαπραγματευθούμε νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα».

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση

Σε δήλωση που έκανε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απηύθυνε έκκληση προς τους δανειστές να βρουν μια λύση.

«Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να δει το «ποτήρι» μισογεμάτο, σημειώνοντας: 

«Ελπίζω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και (την δημιουργία) θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος. Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων. Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας». 


σχετικα αρθρα