Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τα σενάρια για το ελληνικό χρέος που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg.

Σε αυτό υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα και περιλαμβάνονται διάφορες εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που ενδεχομένως να συμφωνηθούν.

Ειδικότερα, βάσει του εν λόγω εγγράφου:

  • Στο πρώτο σενάριο: Η Ελλάδα θα εμφανίσει τα επόμενα χρόνια, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Έτσι, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κατέλθει του 60% του ΑΕΠ το 2060.
  • Στο δεύτερο σενάριο: Το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 226% του ΑΕΠ το 2060, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
  • Στο τρίτο σενάριο: Η Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε μία «μέση λύση» για το ελληνικό χρέος.

Με βάση το πρώτο σενάριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θα χρειαστεί ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο σενάριο, η αναγκαία αναδιάρθρωση θα είναι «γενναία».

Όσον αφορά το σημερινό Eurogroup, το αμερικανικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχος της Ε.Ε., εκτιμά πως οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 50 - 50.