current views are: 7

22 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:45

«Θρίλερ» στο Eurogroup – Σβήνουν και γράφουν τα κείμενα για το χρέος Γερμανοί και ΔΝΤ

Μετά το 2018 οι επίσημες αποφάσεις λένε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Δημοσίευση 11:45’

Μετά το 2018 οι επίσημες αποφάσεις λένε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Το ελληνικό χρέος, οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο από το 2018 και έπειτα, αλλά και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η προσδοκώμενη πολιτική συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με την προσδοκία της επίτευξης πολιτικής και συνολικής συμφωνίας για το χρέος. Τρία είναι τα βασικά σενάρια που θα συζητηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Από πλευράς ΔΝΤ στη συνεδρίαση συμμετέχει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα χωρίς να κάνει δηλώσεις, σε μια ένδειξη πως οι οριστικές αποφάσεις είναι δύσκολο να ληφθούν σήμερα. 

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή συζητείται το ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα το οποίο συναρτάται άμεσα με την ελάφρυνση του χρέους.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τη τελευταία ώρα έχουν τεθεί επί τάπητος δυο σενάρια, το πρώτο θέλει να γίνεται συζήτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2022 και έπειτα για 2% μέχρι το 2060 και το δεύτερο 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 έως το 2060.  Λίγο μετά τις 19:00 πάντως, η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά για διμερείς τεχνικές επαφές μεταξύ του Τόμσεν, του Σόιμπλε, του Ντάισελμπλουμ και του νέου Γάλλου ΥΠΟΙΚ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε πηγή των Βρυξελλών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σκληρή γραμμή από Σόιμπλε

Προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως «με λίγη καλή θέληση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ελπίζω να βρούμε λύση σήμερα και ενδεχομένως να συμφωνήσουμε για την εκταμίευση της δόσης την επόμενη εβδομάδα». Κατά τα άλλα, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε πως η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που ενδεχομένως να συμφωνηθεί, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018 και έπειτα.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων. Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ, παραδέχθηκε ότι η ανάλυση του Ταμείου δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι σήμερα θα τεθεί επί τάπητος η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, και εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως είπε ωστόσο, η συμφωνία δεν θα είναι οι τελική και επεσήμανε πως η επίσημη απόφαση θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. «Η δουλεία γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, οι εμπειρογνώμονες δεν θα καταλήξουν απαραιτήτως σήμερα».

Στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το χρέος σήμερα, στάθηκε από την πλευρά του προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά τώρα οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν και τις δικές τους. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ελπίζω να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία. Σήμερα πρέπει να καταβάλουμε τη βέλτιστη δυνατή προσπάθεια ώστε τουλάχιστον να την πλησιάσουμε. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται τώρα ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται και ότι η Ελλάδα έχει την εμπιστοσύνη όλων ώστε να περάσει στην ανάπτυξη» είπε και συνέχισε: «Είναι σαφές πως η Βουλή ψήφισε κάποια μέτρα, αυτό αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του λαού μετά από τόσα δημοσιονομικά μέτρα. Η Ελληνική πλευρά ανέλαβε τις ευθύνες της, τώρα εμείς είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε έκθεση συμμόρφωσης. Είμαστε σε θετικό πρόσημο, τώρα είναι σειρά μας να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Η συμφωνία είναι πιθανή, είναι κοντά». 

Με αιχμηρό τρόπο πάντως, απάντησε στον Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, ο οποίος τόνισε πως το χρέος δεν είναι θέμα της Κομισιόν αλλά πολιτικής συμφωνίας των χωρών που δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος εκτίμησε πως σήμερα δεν αναμένεται συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. 

Προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του νέου γάλλου ΥΠΟΙΚ Μρούνο Λε Μερ. «Χαιρετίζω τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, γιατί ήταν δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Eurogroup, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να υπάρξει μια συμφωνία».

Την επιφύλαξή του αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτφέλντ. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ήδη η χώρα δανείζεται με πολύ καλούς όρους».  

Ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ ανεξαρτήτως απόφασης για το χρέος δεν θα μπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ​ υποστήριξε πως τα «κομμάτια του παζλ για την εκταμίευση της δόσης είναι σχεδόν στη θέση τους, αλλά λείπουν κάποια κομμάτια». Αναφερόμενος στο χρέος, υποστήριξε πως είναι περισσότερο πολιτικό θέμα, παρά πρακτικό. «Η Ελλάδα δεν τη χρειάζεται [την ελάφρυνση χρέους] αυτή τη στιγμή».

Προηγήθηκε πριν τη συνεδρίαση το EuroWorking Group όπου και εκεί συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων όπως επίσης και το θέμα του χρέους.  Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στο EwG εγκρίθηκαν τα προαπαιτούμενα. Ως προς το θέμα του χρέους οι ίδιες πηγές τονίζουν πως παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν πολλές απόψεις, πολλές τεχνικές λύσεις, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο τραπέζι του Εurogroup.

Τρία σενάρια

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα και περιλαμβάνονται διάφορες εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που ενδεχομένως να συμφωνηθούν.

Ειδικότερα, βάσει του εν λόγω εγγράφου:

  • Στο πρώτο σενάριο: Η Ελλάδα θα εμφανίσει τα επόμενα χρόνια, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Έτσι, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κατέλθει του 60% του ΑΕΠ το 2060.
  • Στο δεύτερο σενάριο: Το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 226% του ΑΕΠ το 2060, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
  • Στο τρίτο σενάριο: Η Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε μία «μέση λύση» για το ελληνικό χρέος.

Με βάση το πρώτο σενάριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θα χρειαστεί ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο σενάριο, η αναγκαία αναδιάρθρωση θα είναι «γενναία».

Όσον αφορά το σημερινό Eurogroup, το αμερικανικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχος της Ε.Ε., εκτιμά πως οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 50 – 50.


σχετικα αρθρα