Το κρίσιμο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμφωνία για ο ελληνικό χρέος, βρίσκεται στο επίκεντρο του Γαλλικού και του Βελγικού Τύπου.

Η Le Monde μεταδίδει πως στη σημερινή συνεδρίαση οι δανειστές της Ελλάδας θα συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων. Μία τέτοια συμφωνία, την οποία η Αθήνα περιμένει εδώ και μήνες, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των σεναρίων για ένα επικείμενο «Grexit» και παράλληλα, θα ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ. «Αυτή τη φορά, όλοι θα κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία», διαβεβαιώνει μία ευρωπαϊκή πηγή στην Le Monde και εκτιμά ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να τραβήξουν όλο το βράδυ της Δευτέρας, ίσως και την Τρίτη.

Είναι αρκετά τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων; Αυτός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Figaro. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών του Eurogroup θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και υπουργός της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος σήμερα το πρωί βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταβεί από κοινού με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες.

Την ελάφρυνση του χρέους επιδιώκει τώρα η Ελλάδα μετά και τη ψήφιση, την προηγούμενη Πέμπτη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων, γράφει τέλος η εφημερίδα Liberation.

Για μια ακόμα κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Οι Έλληνες προσβλέπουν σε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους». Από την πλευρά της η De Morgen, σε ανάλυση με τίτλο «Ποτέ ξανά ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι; Οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα», θεωρεί «καλούς» τους οιωνούς για την Ευρώπη, που ευελπιστεί να αφήσει σήμερα μια και καλή πίσω της την οξύτατη κρίση που την ταλανίζει και η οποία βρίθει από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, έκτακτες συνόδους και απειλές χρηματοπιστωτικών καταρρεύσεων.

Τέλος, η De Standaard, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Τα μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης» παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και επιρρίπτει ευθύνες γι’ αυτό στο Eurogroup, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «επιμένει πεισματικά» σε μια πολιτική λιτότητας, που όμως αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, στο βαθμό που βυθίζει την ελληνική οικονομία ακόμα περισσότερο μέσα στο τέλμα της ύφεσης.