current views are: 10

22 Μαΐου 2017
Δημοσίευση21:21

Χωρίς λευκό καπνό το Eurogroup: Απέρριψε προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος η κυβέρνηση

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο

Δημοσίευση 21:21’

Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση κατέληξε άκαρπη γιατί η ελληνική πλευρά απέρριψε το τελευταίο προσχέδιο συμφωνίας το οποίο δεν περιείχε αρκετά ξεκάθαρες λεπτομέρειες για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε «Κάναμε μεγάλη πρόοδο στο πολιτικό επίπεδο και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι». Εν συνεχεία ο Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως σήμερα έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι σε αυτό το στάδιο δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία. «Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Είμαστε πολύ κοντά στην επίταξη συμφωνίας και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι «είναι κοντά» και ότι «πρέπει μόνο να γίνουν μερικές τελευταίες ενέργειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος μπορούν να γίνουν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος. «Σήμερα πάντως συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να μπορέσει να μετάσχει και το ΔΝΤ» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5%) πρέπει να είναι πενταετούς διάρκειας».

Στόχος μας είναι να παραμείνει το Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα και να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί, προσέθεσε επίσης ο Ολλανδός υπουργός, σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Μαΐου του 2016».

Από την μεριά του ο Πιερ Μοσκοβισί «χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει Ελλάδα, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από τις 140 μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί ότι θα προωθήσει η χώρα, έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί οι 104.

«Μόλις γίνουν οι υπόλοιπες θα θεωρηθεί ότι δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε» τόνισε ο επίτροπος, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά το χρέος έγινε «μεγάλη συζήτηση».

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα εκπληρώνει ήδη όλες τις προϋποθέσεις για την έξοδο από τη λεγόμενη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και σημείωσε πως από τυπικής απόψεως η έξοδος αυτή θα γίνει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Ακολούθως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αναγνωρίστηκε από όλους τους υπουργούς Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα μέτρα για το χρέος στη βάση των αποφάσεων του Eurοgroup του Μαΐου του 2016. Έχουμε δουλειά να κάνουμε, αλλά δεν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, καθώς υπάρχουν λήξεις ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο», ανέφερε σχετικά.

Τσακαλώτος: Θα φτάσουμε σε συμβιβασμό

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και όλες οι πλευρές συνεχάρησαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η συμφωνία ήταν να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος. Στο θέμα των πλεονασμάτων αποφασίστηκε να διατηρηθούν για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (σ.σ. συνολικά πέντε με το 2018).

Το θέμα ήταν πόση καθαρότητα θα υπάρχει για την ελληνική οικονομία και τις αγορές. Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της και ΔΝΤ και Ευρώπη έπρεπε να καλύψουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε αυτή την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός. Έτσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρουν τον συμβιβασμό τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Εκτιμώ ότι όλοι το έχουν καταλάβει.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

 


σχετικα αρθρα