Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ύψος των πλεονασμάτων, για τα μέτρα για το χρέος και για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα άφησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Ράις, εμμέσως επιβεβαίωσε την πρόταση που έπεσε στο Eurogroup της Δευτέρας για… α λα καρτ συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες για το χρέος Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, η επί της αρχής έγκριση ενός προγράμματος χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, «είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν». Υποστήριξε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν πλέον στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος» είπε και συνέχισε πως κατά την άποψη του ΔΝΤ, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

Όπως τόνισε ωστόσο, «το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη» και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του.

Ακόμη ο διαβεβαίωσε πως το ΔΝΤ «αποδέχεται την υπόσχεση του Μαΐου του 2016, άρα η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να εγκριθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν τη λήξη του προγράμματος του 2018, αλλά χρειαζόμαστε τις λεπτομέρειες αυτές που θα παράσχουν τις διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο».

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι κάνει πολιτικές χάρες στη Γερμανία. Όπως είπε «είμαστε αντικειμενικοί και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις πλευρές και να βοηθήσουμε το κράτος μέλος» ενώ συνέχισε: «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ώστε να συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν και έχουμε την ευθύνη η συμφωνία αυτή να είναι προς όφελος του κράτους - μέλους. Μέρος αυτής της ευθύνης είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη να είναι ρεαλιστικές και το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα».