Μετά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η γερμανική Κεντρική Τράπεζα σε παρέμβασή της τάσσεται κατά μιας ελάφρυνσης του χρέους, συντασσόμενη επί της ουσίας με το δυσμενέστερο –οικονομικά- για την Ελλάδα σενάριο που παρουσίασε ο ESM στο Eurogroup.

«Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;», διερωτάται χαρακτηριστικά η Bundesbank. Προσθέτει επίσης ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί. Τονίζει μάλιστα ότι χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιταλία το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους κατά το παρελθόν.

Επί της ουσίας, η Bundesbank συντάσσεται με το πρώτο σενάριο της μελέτης που παρουσίασε o ESM στο Eurogroup, βάσει του οποίου, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους από τους δανειστές της.

Τονίζει τέλος ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι «ιδιαίτερα απαιτητικοί». Όπως τονίζεται, η άποψη ότι οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν πρέπει να αποφευχθεί, αλλά και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.