current views are: 9

27 Μαΐου 2017
Δημοσίευση12:23

«Βροχή» φόρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών το β’ εξάμηνο του 2017 – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

To ”ημερολόγιο” των νέων επιβαρύνσεων

Δημοσίευση 12:23’

To ”ημερολόγιο” των νέων επιβαρύνσεων

Η καλοκαιρινή καταιγίδα φόρων ξεκινά με την είσοδο του δεύτερου εξαμήνου, με εκατομμύρια φορολογουμένους να καλούνται να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ του 2017, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει δραματικά για όσους χρωστούν στον ελληνικό Δημόσιο. Η εφορία «δείχνει τα δόντια της» αποστέλλοντας μαζικά κατασχετήρια στους ληξιπρόθεσμούς οφειλέτες με χρέη άνω των 500 ευρώ, ενώ θα βγουν στα σφυρί και 27 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σχεδόν στο σύνολο των φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν φόρους άνω των 3,8 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει και τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, με τους υπόχρεους να πληρώνουν σε πέντε δόσεις τον σχετικό φόρο ύψους 3 δισ. ευρώ. Τα χειρότερα όμως θα υποστούν όσοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό καθώς η εφορία έχει βάλει μπροστά εκτεταμένο πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Οι πληρωμές των φόρων έρχονται σε μία ιδιαίτερη δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους φορολογουμένους, που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περαιτέρω συνεπεία των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στον καφέ και στα τσιγάρα.

Το ημερολόγιο των νέων επιβαρύνσεων περιλαμβάνει:

1. Μέχρι τις 31 Ιουλίου πρέπει να να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 2,5 εκατ.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο φόρος που τους αναλογεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και φέτος θα καταβάλουν τον φόρο από οκτώ σε έξι δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

2. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων ξεκινάει η διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

3. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει προχωρήσει στον πλειστηριασμό 27 ακινήτων. Τα ακίνητα θα εκπλειστηριαστούν στην εμπορική τους αξία, όταν όλοι οι φόροι υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που είναι από 30 έως και 60% υψηλότερη από τις εμπορικές. Δηλαδή, το Δημόσιο ζητάει από τους φορολογουμένους να πληρώνουν τους φόρους των ακινήτων με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, ενώ στους πλειστηριασμούς χρησιμοποιούν τις εμπορικές τιμές, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να χάνει σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μεγαλύτερου τμήματος του χρέους του.

4. Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λήφθηκαν το έτος 2016 από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων ανήλθε σε 1.602.835 έναντι 746.707 του προηγούμενου έτους. Εκ των ληφθέντων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (95,7%.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων 50.399 φορολογουμένων, ενώ οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 889.455.

5. Στο τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών πρέπει να καταβάλουν 1,1 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.


σχετικα αρθρα