current views are: 4

27 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:32

Μόλις το 23% των υπόχρεων έχει υποβάλει φορολογική δήλωση – Ο μέσος όρος στα φετινά εκκαθαριστικά

Απρόθυμοι να υποβάλουν τη φετινή δήλωση οι φορολογούμενοι

Δημοσίευση 17:32’

Απρόθυμοι να υποβάλουν τη φετινή δήλωση οι φορολογούμενοι

Απροθυμία να υποβάλουν τη φετινή φορολογική τους δήλωση δείχνουν οι φορολογούμενοι. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ βρισκόμαστε σχεδόν έναν μήνα πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, μόλις το 23% των υπόχρεων έχει εκπληρώσει τη φορολογική του υποχρέωση, με το 77% να παραμένει εκτός Taxis.

Πιο αναλυτικά, μέχρι στιγμής οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 1.377.251, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν υποβληθεί και 608.523 δηλώσεις Ε2 και 190.718 δηλώσεις Ε3.

Από τις 1.377.251εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 676.477 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 49,12% του συνόλου), οι 475.847 είναι χρεωστικές (το 34,55% του συνόλου) και οι 224.927 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 16,33% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 355 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 747 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε μέση επιστροφή φόρου 315 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 6 Απριλίου που άρχισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet, η πιο «παραγωγική» ημέρα ως προς την κατάθεση δηλώσεων ήταν η 23η Μαΐου, οπότε μπήκαν στο σύστημα 81.069 δηλώσεις.

Οι λόγοι για την απροθυμία που επιδεικνύουν οι φορολογούμενοι είναι και το ότι αρκετοί επιλέγουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση την τελευταία στιγμή, καθώς και το γεγονός πως τα φετινά εκκαθαριστικά είναι ιδιαίτερα βαριά. Ωστόσο, όσο πίσω κι αν πάνε την υποβολή της δήλωσης, αυτό δεν σημαίνει πως θα καθυστερήσουν την πληρωμή του φόρου, αφού οι ημερομηνίες πληρωμής είναι δεδομένες.

Ο μέσος φόρος στα φετινά εκκαθαριστικά

Ο μέσος φόρος έως και το τέλος Ιουνίου που θα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 1.800 ευρώ (πέρυσι ήταν περίπου 1.650 ευρώ), καθώς πολλοί φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και κατ’ επέκταση βαρύ εκκαθαριστικό συνήθως υποβάλλουν τη δήλωση αργότερα.

Ο φόρος που προκύπτει στα φετινά εκκαθαριστικά, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης στην εφάπαξ εξόφληση.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι εξαιρετικά βαριά, λόγω των νέων φορολογιών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και ίσχυσαν από τα εισοδήματα του 2016.

Πρόκειται για τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια, νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45% και αθροιστική φορολόγηση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και μισθωτές υπηρεσίες για όσους έχουν και τις δυο πηγές που οδηγεί σε φορολόγηση με συντελεστή ακόμη και 45% αντί για έως 33% που ίσχυε έως το 2015.


σχετικα αρθρα