Κρυφά χαράτσια στις συντάξεις μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών , επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση πέρα από τις δραματικές μειώσεις που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά και το νέο Μνημόνιο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας " Τα Νέα" την επόμενη Παρασκευή εκδικάζεται στο ΣτΕ ο νόμος Κατρούγκαλου ( με διαδήλωση συνταξιούχων) με τον οποίο επήλθαν σοβαρές περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα. 

Εκτιμάται ότι ο "λογαριασμός" κινείται στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα παρακρατηθούν από το 2016 έως το 2019 από τους συνταξιούχους μόνο υπέρ του ΕΟΠΠΥ, μέσα από την εισφορά ύψους 6% από τις κύριες συντάξεις και 6% από τις επικουρικές. 

Η συνολική παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΠΥ ανέρχεται σε 2 δισ. ανά έτος , δηλαδή 8 δισ. ευρώ την τετραετία. 

  1. Αύξηση της εισφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΠΥ) από το 4% σε 6%. Το μέτρο οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7//2015 και οδήγησε σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΠΥ ετησίως).
  2. Εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΠΥ) . Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατ. συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ. 'Ετσι, από 1/7//2016, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΠΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ καθορίστηκε σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσοστού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
  3. Εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (σ.σ ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης (θεσπίστηκε αρχές Μαίου, ισχύει από 1.1/2017 και προβλέπεται να αποδώσει έσοδα 450-550 εκατ. ευρώ).

Δικάζει το ΣτΕ 

Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 9 π.μ έχει οριστεί η δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα εκδικάσει την από 18/7/2016 κατατεθείσα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αίτηση ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων  του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). 

Η αίτηση αφορά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης.