current views are: 12

4 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση09:15

Καλαντζάκου στον Alpha 98,9: Δύο βελτιώσεις που χρειάζεται ο Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών

Αν θα είναι οικονομικά αποτελεσματικός και απαντήσει στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των τραπεζών, τόνισε η κ. Καλαντζάκου.

Δημοσίευση 09:15’

Αν θα είναι οικονομικά αποτελεσματικός και απαντήσει στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των τραπεζών, τόνισε η κ. Καλαντζάκου.

Από τις τράπεζες θα εξαρτηθεί αν θα είναι αποτελεσματικός ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την πρώην αντιπρόεδρο του ΔΣΑ, Ιωάννα Καλαντζάκου, που μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Αν θα είναι οικονομικά αποτελεσματικός και απαντήσει στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των τραπεζών. Διότι, ο πολίτης, ο οφειλέτης, ή το νομικό πρόσωπο, θα κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα, θα ζητήσουν τη ρύθμιση, θα δώσουν όλα τα δεδομένα (περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις κ.λπ.) και στη συνέχεια θα βγει προσφορά/πρόταση με έναν αλγόριθμο. Εάν, λοιπόν, αυτός ο αλγόριθμος είναι επιεικής και δώσει ανάσα στους οφειλέτες με μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών και με χαμηλά επιτόκια, βεβαίως θα είναι οικονομικά αποτελεσματικός», υπογράμμισε η κ. Καλαντζάκου.

Ωστόσο, όπως είπε, αν ο οφειλέτης φθάσει στο στάδιο της πτώχευσης, «με τον θεσμό της απαλλαγής που εισάγεται θα δώσει μια δεύτερη ανάσα σε εκείνους που δεν αντέχουν και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του μέσω της πλατφόρμας».

Διευκρίνισε ότι «ο νόμος λέει πως δεν πρέπει να οφείλεις το 90% των χρεών σου σε έναν φορέα. Δηλαδή, αν οφείλεις μόνο στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ, μπορείς να κάνεις αίτηση και να κάνει διμερή συμφωνία με το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Έαν έχεις και τράπεζες, στις οποίες είναι μικρότερου μεγέθους οι οφειλές, τότε πρέπει να κάνεις πρώτα ρύθμιση με τις τράπεζες, διότι ο νόμος λέει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα χρέη προς το Δημόσιο να είναι μεγαλύτερα από τα χρέη προς τις τράπεζες».

Η ίδια πιστεύει ότι θα λειτουργήσει αυτή η ρύθμιση: «Είναι καλύτερο γιατί δίνει πολλές δόσεις. Σκεφτείτε ότι για να ρυθμίσει τώρα χρέη προς το Δημόσιο, είναι μέχρι 120 δόσεις, υπό διάφορες προϋποθέσεις».

Δύο παρατηρήσεις

Κάνοντας δύο παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο, είπε: «Η πρώτη αφορά το θέμα της απαλλαγής. Πρέπει να υπάρχει και μία μεταβατική διάταξη, ώστε αυτοί που έχουν κριθεί απαλλαγκτέοι, δηλαδή δεν είναι “απατεώνες”, να απαλλάσσονται από τα χρέη τους προσφέροντας την περιουσία τους και να μην έχουν τα βαρίδια των χρόνων του παρελθόντος πάντα στην πλάτη τους. Κι εκεί με τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα έχουν δικαίωμα με τον φορέα που θα δημιουργηθεί επαναγοράς της πρώτης κατοικίας με επιδότηση ενοικίου για 12 χρόνια, οπότε και ο οφειλέτης θα μπορεί τότε να ξαναγοράσει το σπίτι του, εκεί, επειδή τα εισοδηματικά κριτήρια των ευάλωτων είναι πολύ χαμηλά, θεωρώ ότι το όριο μπορεί να αυξηθεί, ώστε να καταλάβει περισσότερους οφειλέτες αυτή η δυνατότητα».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας, οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση υπαλλήλου, χωρίς κόστος και γραφειοκρατία με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή.


σχετικα αρθρα