Καθαρό διάδρομο αναφορικά με το χρέος ώστε να υπάρξει έξοδος στις αγορές επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η εν λόγω πηγή τόνισε πως «θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές».

Ερωτηθείς «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε: «Ας μην κάνουμε εικασίες, εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έθεσε ως ορόσημο τις αποφάσεις για το χρέος τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Παλεύουμε για τις 15 Ιουνίου», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από μια καθαρή λύση απομείωσης του χρέους». 

Ντράγκι: Αναμένουμε τα μέτρα

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ευρωβουλή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως η Κεντρική Τράπεζα και το Διοικητικό Συμβούλιό της χρειάζονται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσουν με απόλυτη ανεξαρτησία. Όπως πρόσθεσε, αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ζητεί το συντομότερο μία λύση για το χρέος ώστε να ξεκλειδώσει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την Τετάρτη, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη.

Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).