current views are: 6

30 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:26

Απομακρύνεται η ένταξη της Ελλάδας στο QE μετά τον «πάγο» από Ντράγκι

Μόνο με σφραγίδα του ΔΝΤ στο πρόγραμμα… έρχεται το QE

Δημοσίευση 04:26’

Μόνο με σφραγίδα του ΔΝΤ στο πρόγραμμα… έρχεται το QE

Τις προϋποθέσεις για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθόρισε ο επικεφαλής  της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από άλλους θεσμούς, δηλαδή χωρίς την επίσημη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεύτερον θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Εν συνεχεία, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια.

Οι παραπάνω δηλώσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατίθεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, για το φθινόπωρο. Επιπλέον, διαλύουν τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος στο προηγούμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντράγκι και προσέθεσε πως καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που έγινε τον προηγούμενο μήνα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας πρώτη φορά δημόσια μετά το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup, έδειξε το μέγεθος της δυσκολίας να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο άλλωστε αναμένεται να τελειώσει τους επόμενους μήνες.

Χαμηλώνει τον πήχη η ελληνική κυβέρνηση

Το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής πάνω στην οποία θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνομιλία που είχε με τους ανταποκριτές ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Όπως, έγραψε το newpost.gr,  παραδέχτηκε χαρακτηριστικά για το προηγούμενο Eurogroup «δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22 Μαΐου. Αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση».

Ο υπουργός των Οικονομικών σημείωσε για άλλη μια φορά πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει τη δουλειά της και πως, πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούν ένα πρόγραμμα αν δεν έχουν στόχο να μας αφήσουν να βγούμε από αυτό το πρόγραμμα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την προοπτική η χώρα μας να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και το ρόλο που θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτό:

«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη  και όπως και ο “Κύριος μας” λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές. Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πως θα δουλέψει αυτό με το  QE,  με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω,  δεν ξέρω».

Για το ίδιο ζήτημα στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπλήρωσε πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών».

Σε σχέση με την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές εκτίμησε πως «και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα έχει πρόσβαση στις αγορές», συμπληρώνοντας, όμως λίγο αργότερα, πως χωρίς συμφωνία η έξοδος στις αγορές θα καθυστερήσει.


σχετικα αρθρα